Wykonanie
« Powrót
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z dorsza 4 sztuk
bułka tarta 100 gramów
tymianek 6 gałązki
rozmaryn 6 gałązki
natka pietruszki 6 gałązki
masło 50 gramów
jajka 1 sztuk
orzechy włoskie 3 łyżek stołowych
skórka z cytryny - otarta 1 łyżek stołowych
sok z cytryny 0,5 sztuk
pieprz według uznania
sól według uznania
papryka 2 sztuk
marchewka 1 sztuk
cebula 2 sztuk
ziemniaki 5 sztuk
pomidory 3 sztuk
oliwa 4 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
zioła prowansalskie według uznania
Wykonanie:
Umytą, osuszoną
rybę skropić
sokiem z cytryny i oprószyć
sola oraz
pieprzem. Wstawić, pod przykryciem, na 30 minut do lodówki. Opłukane, osuszone
zioła drobno posiekać.
Masło rozetrzeć z
bułka tartą i drobno posiekanymi
orzechami,
ziołami oraz
skórka cytrynową. Dodać
jajko i wymieszać. Posmarować tym
filety rybne (lekko docisnąć widelcem do
ryby) i ułożyć w natłuszczonej brytfance. Przykryć folią aluminiowa i zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pod konie pieczenia zdjąć folię.
Jarzynka: oczyszczone
papryki pokroić w kostkę, a
marchewkę w cienkie plasterki. Oczyszczoną
cebule pokroić w piórka. Wyszorowane
ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i pociąć na ćwiartki. Sparzone
pomidory, obrać ze skórki i posiekać. oczyszczony
czosnek rozdrobnić.
Na patelni rozgrzać
oliwę. Wrzucić
cebule,
marchewkę oraz
paprykę. posypać
ziołami i przyprawami. mieszając, smażyć 5 minut. Dodać
ziemniaki i
czosnek. Wymieszać i smażyć 5 minut. Dodać
pomidory i dusić jeszcze kilka minut. Podawać z
rybą.
Uwagi:
Duszona jarzynkę można tez podawać z grillowanymi filecikami z
kurczaka albo z faszerowaną pieczenią z
indyka.
Smak jarzynki można urozmaicić, dodając
czerwona fasole z puszki lub
kukurydzę.
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: