Wykonanie
Składniki:- 4
filety z dorsza-
sok z cytryny- 5
ziemniaków-
sól i
pieprz- 1
cukinia- 5 łyżek
tartej bułki- 10dag posiekanych
orzechów włoskich- 4 łyżki startego
parmezanu- 5dag
masła- 1
jajko- 3 łyżki
śmietany- otarta
skórka z cytryny- 2 ząbki
czosnku- 1 łyżeczka
ziół prowansalskichSposób przygotowania:1. Filety skrapiami
sokiem z cytryny, oprószamy
solą i
pieprzem i odstawiamy na 30 min. do lodówki.2.
Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie, następnie kroimy na talarki, a
cukinię w plasterki.3. W misce mieszamy
tartą bułką z
orzechami,
parmezanem i
masłem. Wbijamy
jajko, dodajemy
śmietanę,
skórkę cytrynową i mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy
solą i
pieprzem.4. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian plasterki
ziemniaków i
cukinii, posypujemy
ziołami, posiekanym
czosnkiem, odrobiną
soli.
Rybę smarujemy masą
orzechową, układamy na warzywach i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 min. w 180 stopniach. Gotowe danie dekorujemy
orzechami i
cytryną.