ßßß Cookit - przepis na Mintaj zapiekany z papryką

Mintaj zapiekany z papryką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 5
Składnik
Logo Ilość Czego
filet z mintaja 600 gramów
cytryna 1 sztuk
por 1 sztuk
papryka kolorowa 3 sztuk
czosnek 1 ząbki
masło 2 łyżek stołowych
bułka tarta 2 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
jajka 2 sztuk
zioła prowansalskie według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
parmezan tarty 50 gramów
Wykonanie:
Opłukane filety rybne skropić sokiem z cytryny, oprószyć sola i odstawić na 30 minut. Por oczyścić z zewnętrznych liści, odciąć korzonki i przyciąć ciemno zielone końce liści. Przekroić na pół i pod strumieniem bieżącej wody dokładnie wypłukać i pokroić na plasterki. Oczyszczoną paprykę pokroić na paseczki.. Żaroodporne naczynie natrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku, wysmarować masłem i posypać tartą bułką. na dnie formy położyć połowę przygotowanych warzyw, a na nich rozłożyć filety. Przykryć resztą warzyw. Śmietanę wymieszać z jakami, doprawić ziołami, solą i pieprzem. Tą mieszanka zalać ryby, a wierzch posypać startym parmezanem. Zapiekać ok.30 minut w 180 stopniach.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Ryb
Zapiekanki i Pizze
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4510/Mintaj-zapiekany-z-papryka