Wykonanie
«
Ryż z
mozarellą,
papryką i ...Parapetówka vol.1 cz.2 »Mama zaplanowała na dzisiaj
rybę. Efekt był taki, że z pracy zbiorowej (mojej i Mamy) wyszła rybna zapiekanka ;)
składniki:- 5 filetów z
mintaja-
sól i
pieprz- sok z połówki
cytryny- 2-3
pomidory- pęczek
szczypiorku- 1 ząbek
czosnku- 80g
bułki tartej- 2
jajka- 8 łyżek
śmietany- 2 łyżeczki
koncentratu pomidorowego- 2 łyżki
masła- tłuszcz do nasmarowania formyŻaroodporną formę nasmarować tłuszczem.
Pomidory umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć nimi dno formy, posolić. Filety opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ze wszystkich stron posypać
solą i
pieprzem, a następnie ułożyć równomiernie w formie i polać
sokiem z cytryny.
Szczypiorek i obrany
czosnek pociekać. Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Bułkę tartą wymieszać ze
szczypiorkiem,
czosnkiem,
śmietaną i
koncentratem pomidorowym. Wbić
jajka i roztrzepać. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Filety równomiernie polać masą, przybrać
płatkami masła i wstawić do piekarnika na 15-20 minut.U nas doszły do tego
ziemniaki i standardowo surówka z
kiszonej kapusty.
Uwagi :Mama stwierdziła, że następnym razem trzeba będzie zrobić bez
pomidorów i
koncentratu pomidorowego. Zasugerowała
sos beszamelowy :>piątek, 25 stycznia 2008, adrijahpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBack