ßßß
składniki:- 5 filetów z mintaja- sól i pieprz- sok z połówki cytryny- 2-3 pomidory- pęczek szczypiorku- 1 ząbek czosnku- 80g bułki tartej- 2 jajka- 8 łyżek śmietany- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego- 2 łyżki masła- tłuszcz do nasmarowania formyŻaroodporną formę nasmarować tłuszczem. Pomidory umyć i pokroić w grube plastry. Wyłożyć nimi dno formy, posolić. Filety opłukać i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Ze wszystkich stron posypać solą i pieprzem, a następnie ułożyć równomiernie w formie i polać sokiem z cytryny. Szczypiorek i obrany czosnek pociekać. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Bułkę tartą wymieszać ze szczypiorkiem, czosnkiem, śmietaną i koncentratem pomidorowym. Wbić jajka i roztrzepać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Filety równomiernie polać masą, przybrać płatkami masła i wstawić do piekarnika na 15-20 minut.U nas doszły do tego ziemniaki i standardowo surówka z kiszonej kapusty.
Uwagi :Mama stwierdziła, że następnym razem trzeba będzie zrobić bez pomidorów i koncentratu pomidorowego. Zasugerowała sos beszamelowy :>piątek, 25 stycznia 2008, adrijahpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »Podoba Ci się mój blog? Polub go na Facebooku .Przygotowałeś moje danie? Koniecznie pochwal się tym w komentarzu :)Dziękuję :)A wiesz, że za zdjęcia dań przygotowanych na podstawie przepisów z mojego bloga co miesiąc możesz wygrać nagrody niespodzianki? Sprawdź .TrackBack