ßßß
składniki:pół dużego pęczka szczypiorku2 pomidory lub kilka pomidorków koktajlowych2 piersi z kurczaka\śmietana (ja dałam 100 ml -30% i 100ml- 18%)cebula2 ząbki czosnkusól, pieprzmasło i olej do podsmażeniaDo podania: ryż lub makaron.Na początku myjemy pierś z kurczaka, osuszamy ją a następnie tniemy na małe paski. Cebulę kroimy w piórka a czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy drobno nożem. Na łyżce masła i dwóch łyżkach oleju podsmażamy cebulę z czosnkiem, a po chwili dodajemy mięso. Wszystko oprószamy solą i podsmażamy często mieszając, aż kurczak będzie dobry. Następnie dolewamy śmietanę i 100 ml wody. Mieszamy i już na małym ogniu podgotowujemy ok 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki i dorzucamy posiekany szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Ja podałam dziś na liściu sałaty, z ryżem.Myślę, że w 30 minut mamy fajny obiad. Polecam