ßßß Cookit - przepis na polędwiczki z królika w podgrzybkach

polędwiczki z królika w podgrzybkach

nazwa

Wykonanie

Mięso z królika jest delikatne, kruche i bardzo chude. To jedno ze zdrowszych mięs, rzadko podawane w naszej kuchni i wielu osobom kojarzące się tylko z zupkami dla niemowląt. Ja królika podaję dość często, w różnych formach. Polędwiczki dobrze przyprawione i usmażone są eleganckim daniem, zwłaszcza podane z sosem ze świeżych podgrzybków. Dodatkowo podałam je z buraczkami i ziemniakami.
Składniki:
1/2 cebuli
5-6 podgrzybków
1 łyżka masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
słodka i ostra papryka
szczypiorek
2 łyżki oleju
Mięso opłukać, natrzeć solą wymieszaną z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Odstawić na godzinę. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na oleju. Wrzucić mięso i szybko zrumienić z obu stron. Podlać szklanką wody i przykryć pokrywką. Dusić na małym ogniu około godziny. Grzyby oczyścić i pokroić w większe kawałki. Podsmażyć na maśle, doprawić a na końcu dodać śmietanę i wymieszać. Zdjąć z ognia. Polędwiczki pokroić w grube plastry i podawać z sosem na ciepło.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/07/poledwiczki-z-krolika-w-podgrzybkach.html