ßßß Cookit - przepis na Babeczki z pieczarkami i szczypiorem

Babeczki z pieczarkami i szczypiorem

nazwa

Wykonanie

Szał pieczarkowy trwa. Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować potrawę składająca się z 3 głównych składników, czyli tzw. 3po3. Bohaterami tego dania miały być jajka, pieczarki i dymka, ponieważ chcemy to danie dodać do akcji Mopsa - Pieczarkowy Tydzień . Razem ze mną to danie przygotowały: Mops i Pela .
Chwilę się zastanawiałam co by tu przygotować, ponieważ już wcześniej robiłam frittatę z pieczarkami oraz pieczarkę zapiekaną z jajkiem, trzeba było wymyślić coś innego, a jednocześnie fajnego, smacznego i pożywnego. Mój wybór padł na babeczki/omleciki z pieczarkami i szczypiorem. Jest to fantastyczne danie, idealne na śniadanie, na przekąskę lub do zabrania do pracy. Babeczki są lekkie, dietetyczne i bezglutenowe, co obecnie jest dla nas istotne, ponieważ mój K. zdecydował się wypróbować dietę bez pszenicy ;)
Składniki :
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
150-200g pieczarek
4-5 jajek
dwie garście grubego szczypioru (dymki)
pół kulki mozzarelli
50-70ml śmietany
słodka i ostra papryka
sól, pieprz
masło do smażenia
Przygotowanie :
Na patelni roztopić masło i przesmażyć na nim posiekaną w drobną kosteczkę cebulę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki (niezbyt cienkie), wrzucić na patelnię i chwilę smażyć, aż zmiękną, odstawić i przestudzić.
Do miski wbić jajka, dodać sól, pieprz oraz słodką i ostrą paprykę i dokładnie roztrzepać jajka. Następnie dodać szczypior, śmietanę i pieczarki, wszystko dokładnie wymieszać
Masę nakładać do foremek do muffinek (u mnie silikonowe), wypełniać je do około 2/3 wysokości, ponieważ masa urośnie (choć później szybko opadnie). Piec na niższej półce piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni przez około 20-25 minut lub do czasu aż na wierzchu będą ładnie rumiane
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/04/babeczki-z-pieczarkami-i-szczypiorem.html