Wykonanie
Szał
pieczarkowy trwa. Dziś w ramach wspólnego gotowania postanowiłyśmy przygotować potrawę składająca się z 3 głównych składników, czyli tzw. 3po3. Bohaterami tego dania miały być
jajka,
pieczarki i
dymka, ponieważ chcemy to danie dodać do akcji Mopsa -
Pieczarkowy Tydzień . Razem ze mną to danie przygotowały: Mops i Pela .Chwilę się zastanawiałam co by tu przygotować, ponieważ już wcześniej robiłam frittatę z
pieczarkami oraz
pieczarkę zapiekaną z
jajkiem, trzeba było wymyślić coś innego, a jednocześnie fajnego, smacznego i pożywnego. Mój wybór padł na babeczki/omleciki z
pieczarkami i
szczypiorem. Jest to fantastyczne danie, idealne na śniadanie, na przekąskę lub do zabrania do pracy. Babeczki są lekkie, dietetyczne i bezglutenowe, co obecnie jest dla nas istotne, ponieważ mój K. zdecydował się wypróbować dietę bez pszenicy ;)
Składniki :1 mała
cebula1 ząbek
czosnku150-200g
pieczarek4-5
jajekdwie garście grubego
szczypioru (
dymki)pół kulki
mozzarelli50-70ml
śmietanysłodka i
ostra paprykasól,
pieprzmasło do smażenia
Przygotowanie :Na patelni roztopić
masło i przesmażyć na nim posiekaną w drobną kosteczkę
cebulę i
czosnek wyciśnięty przez praskę.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki (niezbyt cienkie), wrzucić na patelnię i chwilę smażyć, aż zmiękną, odstawić i przestudzić.Do miski wbić
jajka, dodać
sól,
pieprz oraz słodką i
ostrą paprykę i dokładnie roztrzepać
jajka. Następnie dodać
szczypior,
śmietanę i
pieczarki, wszystko dokładnie wymieszaćMasę nakładać do foremek do muffinek (u mnie silikonowe), wypełniać je do około 2/3 wysokości, ponieważ masa urośnie (choć później szybko opadnie). Piec na niższej półce piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni przez około 20-25 minut lub do czasu aż na wierzchu będą ładnie rumiane
Smacznego !