Wykonanie
Do ugotowania tej zupy zainspirował mnie blog mojej przyjaciółki Doroty, która prowadzi bloga: "półperfekcyjna doris" . Jej przepis jest bardzo fajny. Moje ulepszenie to jedynie przystawki do zupy, czyli chrupiący
boczek lub
chipsy nachos. Zupa jest smaczna i bardzo sycąca.
Składniki:1 , 5 litra rosołu ( ja użyłam 1 , 5 kostki wołowej )6 średnich
ziemniaków200 g
pieczarek2 ząbki
czosnkucebulka dymka razem ze
szczypiorkiem200 ml
śmietany - może być 18 % a może być też 30 %łyżka
masłasól,
pieprz czosnkowyboczek usmażonynachosSposób przygotowania:Obierz
ziemniaki, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do gotującego się rosołu.
Cebulę (bez
szczypiorku) oraz
czosnek obierz i przekrój na pół i wrzuć do zupy.
Pieczarki pokrój w plastry, usmaż na
maśle, aż się zarumienią. Kiedy
ziemniaki będą miękkie, odstaw zupę z ognia, dodaj
śmietanę i całość zmiksuj na krem. Dodaj
przyprawy. Zupę nalej do miseczki, udekoruj
pieczarkami oraz posiekanym
szczypiorkiem. Możesz usmażyć plasterki
boczku i podać z
boku lub podawaj z nachos.