Wykonanie
Dzisiaj moja kuchnia serwuje zupę krem z
ziemniaków. Prosta, tania, pyszna i rozgrzewająca. Idealnie nadaje się lekki jesienno - zimowy obiad.Jej przygotowanie zabiera około 40 minut. Kto lubi kremowe zupy na pewno nie będzie zawiedziony.
Składniki:1,5 litra
wywaru z
kury ( ja użyłam 1,5
kostki rosołowej )6 średnich
ziemniaków20 dag
pieczarekząbek
czosnkucebulka dymka razem ze
szczypiorkiem200 ml
śmietany - może być 18 % a może być też 30 %łyżka
masłasól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się rosołu.
Cebulkę ( bez
szczypiorku ) oraz
czosnek obrać, i w całości albo przekrojone na pół, dodać do zupy.
Pieczarki pokroić w plastry, smażyć na rozgrzanym
maśle, aż się zrumienią. Nie solić, aby nie puściły soku, można je przyprawić
pieprzem.Kiedy
ziemniaki będą już miękkie, zupę odstawić, dolać do niej
śmietanę i całość zmiksować na krem. Posolić i popieprzyć do smaku.Zupę rozlać do miseczek, udekorować
pieczarkami oraz posiekanym
szczypiorkiem.
Zaraz zjem drugą miskę. Podana ilość składników wystarcza na trzy porcje.