ßßß
Składniki:1,5 litra wywaru z kury ( ja użyłam 1,5 kostki rosołowej )6 średnich ziemniaków20 dag pieczarekząbek czosnkucebulka dymka razem ze szczypiorkiem200 ml śmietany - może być 18 % a może być też 30 %łyżka masłasól, pieprz
Przygotowanie:Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującego się rosołu. Cebulkę ( bez szczypiorku ) oraz czosnek obrać, i w całości albo przekrojone na pół, dodać do zupy.Pieczarki pokroić w plastry, smażyć na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. Nie solić, aby nie puściły soku, można je przyprawić pieprzem.Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zupę odstawić, dolać do niej śmietanę i całość zmiksować na krem. Posolić i popieprzyć do smaku.Zupę rozlać do miseczek, udekorować pieczarkami oraz posiekanym szczypiorkiem.
Zaraz zjem drugą miskę. Podana ilość składników wystarcza na trzy porcje.