Wykonanie
Tak przygotowane burrito to pyszne i bardzo sycące śniadanie. Znane składniki, jak jajecznica czy
kiełbasa, pojawiają się tu w niecodziennym, smacznym połączeniu, dzięki
czemu śniadanie jest bardziej atrakcyjne i się nie nudzi. Można je przy tym dość szybko i prosto przygotować, znakomicie rozgrzewa w chłodne dni. Stopień ostrości dostosowujemy do własnego gustu.
dla 2 osób:2 pszenne tortillekawałek
kiełbasy ok.12-15 cm1 nieduża
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany2 łyżki siekanego
szczypiorkugarść startego
żółtego sera3
jajka rozmiar M1 łyżeczka
masłaolejostry sos
chilisól i
pieprz do smaku
Kiełbasę kroimy w pół plastry. Podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju wraz z obraną, drobno posiekaną
cebulą oraz obranym, posiekanym
czosnkiem. Doprawiamy do smaku
pieprzem i
solą.Na niewielkiej patelni rozpuszczamy łyżeczkę
masła, smażymy jajecznicę.Na środek każdej tortilli nakładamy wzdłuż cienką smużkę sosu
chili. Następnie układamy porcję
kiełbasy z
cebulą (odsączonej z
oleju), po 1 łyżce
śmietany, porcję jajecznicy, posypujemy startym
żółtym serem i
szczypiorkiem. Każdą tortille zwijamy w rulon. Układając zwinięciem do dołu, podpiekamy w opiekaczu do kanapek (płytki typu grill), na patelni grillowej, ewentualnie na suchej patelni teflonowej lub w piekarniku, aż tortille będą lekko rumiane.