Wykonanie
Opis : Veal alla milanese to włoski kotlet z
jagnięciny w panierce o lekkim posmaku
parmezanu, który podawany jest z
sokiem z cytryny. Bardzo smaczny dla tych, którzy lubią naszego tradycyjnego polskiego kotleta
schabowego, ponieważ danie jest bardzo podobne do wspomnianego. Polecam szczerze od czasu do czasu na taką wersję, która zasmakuje nawet największym tradycjonalistom. Moje dziecko dzielnie polewało sok z ćwiartki dużej
cytryny po porcji
mięsa, nie krzywiąc się przez ani jedną chwilę, a na koniec stwierdziła, że nie dokończy swojego kotleta bez dodatkowego soku :) Czasami zaskakuje mnie w niespodziewany sposób...Pochodzenie : kuchnia włoska; nieznacznie zmodyfikowany przepis z książki "The food of Italy"Ilość : 4 porcjeSkładniki :4 kotlety z
jagnięciny (z kością lub bez)
sólpieprz1
jajko2 pełne łyżki startego na średnich oczkach
parmezanu1/4 szkl.
bułki tartej2 łyżki
masła1 łyżka
oliwy1
cytrynaPrzygotowanie :Kotlety położyć na desce, przykryć folią spożywczą i rozbić na średnią grubość (u mnie akurat kotlet na zdjęciu został rozbity wyjątkowo cienko, czego nie polecam).Każdego kotleta przyprawić lekko
solą i
pieprzem z obu stron.Rozbełtać
jajko na talerzu.Wymieszać
parmezan z
bułką tartą na następnym talerzu.Każdego kotleta maczać w
jajku, a następnie w
bułce tartej z
parmezanem.Rozgrzać
masło wraz z
oliwą na jednej patelni.Kotlety smażyć na średnim płomieniu ok. 5 min. z każdej strony do momentu, kiedy wierzchnia warstwa się zapiecze na złocisto.Każdego kotleta podawać na ciepło i polać
sokiem z ćwiartki
cytryny.