ßßß
Cookit - przepis na Tarta ze szpinakiem i cukinią - przepis
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tarta ze szpinakiem i cukinią - przepis
Składniki
Cukinia
Czosnek
Jajko
Masło
Oliwa z oliwek
Parmezan
Pieprz
Rozmaryn
Sól
Szpinak świeży
Śmietana
Zioła prowansalskie
Ser
Wykonanie
Tarta
cukiniowo
-szpinakowa to świetne danie na każdą
porę
roku.
Składniki:opakowanie ciasta kruchego1 średniej wielkości
cukinia
opakowanie
świeżego szpinkaku
2 ząbki
czosnku
sól
pieprz
oliwa
masło
zioła prowansalskie
rozmaryn
świeży2
jajka
4 łyżki
śmietany
ser
typu
parmezan
Przygotowanie:
Cukinię
pokrójcie na cienkie plasterki i podsmażcie na złoty kolor.
Szminak
posmażcie z pokrojonym czoankiem na
oliwie
i
maśle
(dość krótko). Formę posmarujcie tłuszczem i wyłóżcie kruchym
ciastem
. Nakłójcie widelcem. Włóżcie do piekarnika na 5-7 minut (tem. 180 stopni).
Jajka
i
śmietanę
połączcie w jednolitą masę. Doprawcie
solą
,
pieprzem
i
ziołami prowansalskimi
.
Ser
zetrzyjcie na tarce. Dodajcie do masy dużą garść.
Na podpieczone ciasto ułóżcie najpierw
cukinię
,
potem
szpinak
. Zalejcie masą. Wyrównajcie. Wierzch posypcie pozostałym
startym serem
i świeżym
rozmarynem
. Pieczcie w temp. 180 stopni aż masa stężeje a
ser
zrumieni się (około 30 minut).
Tarta
cukiniowo
-szpinakowa znika błyskawicznie!
Źródło:
http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2013/03/tarta-ze-szpinakiem-i-cukinia-przepis.html
Przepisy powiązane
Frittata z marchewką i cukinią
Frittata z marchewką i cukinią
Frittata z marchewką i cukinią
Frittata z marchewką i cukinią
Frittata z marchewką i cukinią
Składniki powiązane (0)