ßßß Cookit - przepis na FRITATTA PO MOJEMU

FRITATTA PO MOJEMU

nazwa

Wykonanie

FRITATTA PO MOJEMU
11 stycznia 2013
FRITATTA PO MOJEMU
Składniki:
5 jajek
3 marchewki
3 ziemniaki
1 papryka
1 cukinia
1 cebula
3 ząbki czosnku
10 plasterków żółtego sera
3 pomidory
świeży tymianek
sól
pieprz
Jajka ubijamy trzepaczką razem z solą, pieprzem i tymiankiem.
Marchewki, cukinię i ziemniaki kroimy w talarki, paprykę w paseczki, cebulę i czosnek w kostkę.
Najpierw na 3 łyżkach oleju smażymy cebulę i marchewkę (doprawiamy solą i pieprzem). Układamy je w naczyniu żaroodpornym (u mnie naczynie na tartę).
Ziemniaki obgotowujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie kroimy je na plasterki. Na 3 łyżkach oleju smażymy ziemniaki z cukinią i czosnkiem.
Paprykę podsmażamy chwilę na 2 łyżkach oliwy.
Usuwamy skórkę z pomidorów. Kroimy je w plasterki - nie smażymy.
Po kolei w naczyniu układamy więc: marchew z cebulką, ziemniaki, cukinię, czosnek, paprykę, roztrzepane jajka, tymianek, ser, pomidory.
Wkładamy fritattę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ją około 25-30 minut.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/01/bogata-fritatta-i-strachy-na-lachy.html