Wykonanie
FRITATTA PO MOJEMU11 stycznia 2013
FRITATTA PO MOJEMUSkładniki:5
jajek3
marchewki3
ziemniaki1
papryka1
cukinia1
cebula3 ząbki
czosnku10 plasterków
żółtego sera3
pomidoryświeży
tymianeksólpieprzJajka ubijamy trzepaczką razem z
solą,
pieprzem i
tymiankiem.
Marchewki,
cukinię i
ziemniaki kroimy w talarki,
paprykę w paseczki,
cebulę i
czosnek w kostkę.Najpierw na 3 łyżkach
oleju smażymy
cebulę i
marchewkę (doprawiamy
solą i
pieprzem). Układamy je w naczyniu żaroodpornym (u mnie naczynie na tartę).
Ziemniaki obgotowujemy 15 minut w lekko osolonej wodzie. Następnie kroimy je na plasterki. Na 3 łyżkach
oleju smażymy
ziemniaki z
cukinią i
czosnkiem.
Paprykę podsmażamy chwilę na 2 łyżkach
oliwy.Usuwamy skórkę z
pomidorów. Kroimy je w plasterki - nie smażymy.Po kolei w naczyniu układamy więc:
marchew z
cebulką,
ziemniaki,
cukinię,
czosnek,
paprykę, roztrzepane
jajka,
tymianek,
ser,
pomidory.Wkładamy fritattę do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy ją około 25-30 minut.
Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.