ßßß Cookit - przepis na Warzywa z piekarnika - dietetycznie

Warzywa z piekarnika - dietetycznie

nazwa

Wykonanie

Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu. Smakują wyśmienicie same, mogą stanowić rownież idealny dodatek obiadowy do mięsa lub ryby. Ten sposób przygotowania warzyw daje nieograniczone możliwosci w doborze składników. Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań smakowych. Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "wody" i zachowują więcej wartości odżywczych. Są słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Pysznie, zdrowo, kolorowo - bardzo polecam
Składniki:
podgotowane wcześniej ziemniaki (około 10 minut)
2 papryki
2 pomidory
1 cukinia
1 główka czosnku
sól, pieprz
oliwa
rozmaryn, tymianek
Wykonanie:
ziemniaki wyszorować i podgotować w łupinach około 10 minut
papryki umyć, usunać gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm paski
pomidory pokroić w ćwiartki
cukinie pokroić w grube słupki
czosnek przekroić w poprzek na pół
ugotowane ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dołożyć przygotowane warzywa, skropić całość oliwą lub olejem, sola, pieprzem, dołożyć zioła
piec w piekarniku nagrzanym do 200°C okolo 30-40 minut, aż się ładnie zrumienią
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/09/warzywa-z-piekarnika-dietetycznie.html