Wykonanie
Warzywa pieczone z piekarnika to łatwy sposób na przygotowanie lekkiego obiadu. Smakują wyśmienicie same, mogą stanowić rownież idealny dodatek obiadowy do
mięsa lub
ryby. Ten sposób przygotowania warzyw
daje nieograniczone możliwosci w doborze składników. Kompozycje warzyw zmień i dopasuj do własnych upodobań
smakowych. Warzywa upieczone w piekarniku mają ogromną przewagę smakowa nad tymi z "
wody" i zachowują więcej wartości odżywczych. Są słodkie, soczyste i bardzo aromatyczne. Pysznie, zdrowo, kolorowo - bardzo polecamSkładniki:podgotowane wcześniej
ziemniaki (około 10 minut)2
papryki2
pomidory1
cukinia1 główka
czosnkusól,
pieprzoliwarozmaryn,
tymianekWykonanie:
ziemniaki wyszorować i podgotować w łupinach około 10 minut
papryki umyć, usunać gniazda nasienne i pokroić w 2-3 cm paski
pomidory pokroić w ćwiartki
cukinie pokroić w grube słupki
czosnek przekroić w poprzek na póługotowane
ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dołożyć przygotowane warzywa, skropić całość
oliwą lub
olejem,
sola,
pieprzem, dołożyć
ziołapiec w piekarniku nagrzanym do 200°C okolo 30-40 minut, aż się ładnie zrumieniąŻYCZĘ SMACZNEGO !