Wykonanie
Kiedy robi się cieplej, a w powietrzu czuć wiosnę, zaczynam wprowadzać zmiany w moim menu. Częściej wybieram warzywa, lżejsze zupy, a
mięso traktuję raczej jako dodatek. Aha, i najlepiej aby moje posiłki robiły się same.No dobra, przesadzam ale zdecydowanie wybieram teraz to co nie wymaga ode mnie mnóstwa pracy. Wiosna powoduje u mnie co prawda przypływ energii, ale niekoniecznie tę energię chcę wykorzystać długim staniem przy „garach”. Wolę wybrać się na spacer czy z dzieckiem na rower. Warzywna zapiekanka spełnia oba moje warunki. Składa się z samych warzyw i robi się ją błyskawicznie. Uwielbiam ją i
mogę ją jeść właściwie na okrągło. Przygotowuję ją na obiadokolację, a to co pozostało z przyjemnością zjadam na śniadanie. Ja podaję ją
solo, jednak nie widzę przeszkód aby podać ją jako dodatek na przykład do pieczonego
kurczaka,
ryby czy
steka.Potrzebujesz:5 średnich
ziemniaków,1
cukinia pokrojona w plastry,2
pomidory,1
papryka pokrojona w paski,1 łyżeczka suszonych
ziół (użyj swoich ulubionych),2 ząbki
czosnku (starte na drobnej tarce lub drobno posiekane),150g
żółtego sera, startego na tarce,1 łyżka
oliwy,
sól i
pieprz do smakuWykonanie:
Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry.
Pomidory smaż, zdejmij skórkę, pokrój je w plastry.Nagrzej piekarnik do 200ºC.W naczyniu żaroodpornym układaj pionowo warstwami naprzemiennie wszystkie warzywa. Przygotuj sos – wymieszaj
zioła z
czosnkiem i
oliwą i polej zapiekankę. Wierzch posyp
startym serem. Piecz do czasu aż warzywa będą miękkie a
ser zrumieniony (około 40 minut).
Smacznego!*Inspiracja www.kuchnianadatlatykiem.com