ßßß
Kiedy robi się cieplej, a w powietrzu czuć wiosnę, zaczynam wprowadzać zmiany w moim menu. Częściej wybieram warzywa, lżejsze zupy, a mięso traktuję raczej jako dodatek. Aha, i najlepiej aby moje posiłki robiły się same.No dobra, przesadzam ale zdecydowanie wybieram teraz to co nie wymaga ode mnie mnóstwa pracy. Wiosna powoduje u mnie co prawda przypływ energii, ale niekoniecznie tę energię chcę wykorzystać długim staniem przy „garach”. Wolę wybrać się na spacer czy z dzieckiem na rower. Warzywna zapiekanka spełnia oba moje warunki. Składa się z samych warzyw i robi się ją błyskawicznie. Uwielbiam ją i mogę ją jeść właściwie na okrągło. Przygotowuję ją na obiadokolację, a to co pozostało z przyjemnością zjadam na śniadanie. Ja podaję ją solo, jednak nie widzę przeszkód aby podać ją jako dodatek na przykład do pieczonego kurczaka, ryby czy steka.Potrzebujesz:5 średnich ziemniaków,1 cukinia pokrojona w plastry,2 pomidory,1 papryka pokrojona w paski,1 łyżeczka suszonych ziół (użyj swoich ulubionych),2 ząbki czosnku (starte na drobnej tarce lub drobno posiekane),150g żółtego sera, startego na tarce,1 łyżka oliwy,sól i pieprz do smakuWykonanie:Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz i pokrój w plastry. Pomidory smaż, zdejmij skórkę, pokrój je w plastry.Nagrzej piekarnik do 200ºC.W naczyniu żaroodpornym układaj pionowo warstwami naprzemiennie wszystkie warzywa. Przygotuj sos – wymieszaj zioła z czosnkiem i oliwą i polej zapiekankę. Wierzch posyp startym serem. Piecz do czasu aż warzywa będą miękkie a ser zrumieniony (około 40 minut).




Smacznego!*Inspiracja www.kuchnianadatlatykiem.com