Wykonanie
Uwielbiam pieczonego
kurczaka -
mięso dzięki marynacie jest soczyste, miękkie i aromatyczne. Do pieczenia używamy też mniej
oleju, niż przy zwykłym smażonym
mięsie. Przy tym przepisie ważne jest, aby
ziemniaki pokroić na kawałki mniej więcej podobnej wielkości, wtedy upieką się w tym samym czasie i będą pyszne. Smacznego:)Źródło: http://www.laurainthekitchen.com/recipes/one-pan-roasted-chicken-and-potatoes/6
udek kurczaka,ok. 400 g
ziemniaków na marynatę:2 łyżeczki
papryki w proszku (ja dałam słodką i ostrą),łyżka
rozmarynu,2 łyżeczki granulowanego
czosnku,2 lyżeczki granulowanej
cebuli,2 lyżeczki
tymianku,łyżeczka
ziół prowansalskich,łyżka
musztardy,ok. 1/3 szklanki
oliwy,3 łyżki
soku z cytryny (lub więcej),odrobina
soli i
pieprzuWymieszać składniki marynaty (można dorzucić
cytrynę, z której wyciśnięto sok), dokładnie obtoczyć w niej udka i odstawić na parę godzin do lodówki.
Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, obtoczyć w 2 łyżkach
oliwy, posypać
rozmarynem, doprawić
solą i
pieprzem.
Kurczaka ułożyć na posmarowanej
oliwą blaszce, dołożyć
ziemniaki i
cytrynę z marynaty, piec około godziny w 200-220 stopniach.