Wykonanie
Pomysł na bardzo łatwy do przygotowania obiad. Tak przygotowana polędwiczka nie jest może jakimś wyszukanym i wyjątkowym daniem. Ale jest całkiem smaczna, i na dodatek właściwie nie wymaga wielu przygotowań. Cztery godziny i obiad gotowy. Przepis nie przewiduje podlewania
mięsa, ale myślę, że można dodać 1/4 - 1/3 szklanki czerwonego
wytrawnego wina lub
bulionu, zyskamy nieco sosu.W oparciu o przepis z Food.com
składniki (3 - 4 porcje)ok 500 g
polędwiczki wieprzowej3 łyżki
soku z cytryny3- 4 ząbki
czosnku posiekane1 łyżeczka posiekanych igiełek
rozmarynu1/2 łyżeczki suszonego
tymianku1/4 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
solioliwa z oliwek1 duża
cebulaziemniaki - po 2 - 3 na osobę (opcjonalnie)przygotowanieWolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczkę umyć, oczyścić z błon, osuszyć. Obtoczyć w przyprawach, posolić, polać
oliwą. Na dnie misy wolnowaru ułożyć pokrojoną w krążki
cebulę, na niej umieścić
mięso, polać
sokiem z cytryny. Jeżeli pieczemy
ziemniaki, położyć je obok
polędwiczki, lekko posolić - w zależności od wielkości przekroić
ziemniaki na 4 lub 2 kawałki.Przykryć i gotować w ustawieniu high 4-6 godzin lub ustawieniu low przez 6-8 godzin. Po 4 godzinach sprawdzić czy
mięso jest miękkie. Smacznego !