Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
jajka 2 sztuk
mleko 1 szklanek
woda gazowana 90 mililitrów
cukier 1 łyżek deserowych
skórka z cytryny - otarta 1 sztuk
olejek waniliowy według uznania
sól 1 szczypta
olej według uznania
orzechy włoskie 200 gramów
rodzynki 100 gramów
migdały 50 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
cukier puder 0,5 szklanek
Cynamon 1 szczypta
śmietana 1 szklanek
rum 1 kostek
mleko 0,75 szklanek
laska wanilii 1 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
czekolada gorzka 100 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 0,5 szklanek
kakao 2 łyżek stołowych
spirytus 1 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: roztrzepać
jajka z
mlekiem, dodać przesiana
make,
sól, łyżeczkę
cukru,
skórkę z cytryny i
aromat waniliowy. Ubijając, wlać tyle
wody, aby ciasto uzyskało konsystencję
śmietany. Odstawić na 30 minut. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć dość cienkie naleśniki.Farsz:
rodzynki oraz kandyzowana
skórkę pomarańczową poprzedniego dnia namoczyć w
rumie. Osączyć,
rum zachować. Sparzone
migdały obrać ze skórki i grubo posiekać.
Orzechy pokroić na kawałki.
Śmietanę podgrzać z
cukrem pudrem. do
śmietanki dodać
orzechy,
migdały,
rodzynki,
skórkę pomarańczową oraz
cynamon i podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko ostudzić i dolać
rum z moczenia
rodzynek, dobrze wymieszać. Gdyby farsz był zbyt gęsty, dodać nieco więcej
śmietany.Masę równomiernie rozsmarować na naleśnikach i delikatnie zwinąć je w rulony.Sos:
mleko zagotować z rozciętą
wanilią, łyżka
masła i 2 łyżkami
cukru. Połamana
czekoladę rozpuścić z odrobina
wody.
Żółtka utrzeć z resztą
cukru, dodać
kakao i 2 łyżki odłożonego
mleka. Masę wlać do
mleka z
wanilią i podgrzać. Cienkim strumieniem dolewając
czekoladę, ubijając. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać
mleko. Gorącym sosem polać ciepłe naleśniki, skropić
spirytusem i zapalić. Podawać płonące.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WęgierskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: