ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomąka 1,5 szklanekjajka 2 sztukmleko 1 szklanekwoda gazowana 90 mililitrówcukier 1 łyżek deserowychskórka z cytryny - otarta 1 sztukolejek waniliowy według uznaniasól 1 szczyptaolej według uznaniaorzechy włoskie 200 gramówrodzynki 100 gramówmigdały 50 gramówskórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowychcukier puder 0,5 szklanekCynamon 1 szczyptaśmietana 1 szklanekrum 1 kostekmleko 0,75 szklaneklaska wanilii 1 sztukmasło 1 łyżek stołowychczekolada gorzka 100 gramówżółtka 3 sztukcukier 0,5 szklanekkakao 2 łyżek stołowychspirytus 1 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: roztrzepać jajka z mlekiem, dodać przesiana make, sól, łyżeczkę cukru, skórkę z cytryny i aromat waniliowy. Ubijając, wlać tyle wody, aby ciasto uzyskało konsystencję śmietany. Odstawić na 30 minut. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć dość cienkie naleśniki.Farsz: rodzynki oraz kandyzowana skórkę pomarańczową poprzedniego dnia namoczyć w rumie. Osączyć, rum zachować. Sparzone migdały obrać ze skórki i grubo posiekać. Orzechy pokroić na kawałki. Śmietanę podgrzać z cukrem pudrem. do śmietanki dodać orzechy, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon i podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko ostudzić i dolać rum z moczenia rodzynek, dobrze wymieszać. Gdyby farsz był zbyt gęsty, dodać nieco więcej śmietany.Masę równomiernie rozsmarować na naleśnikach i delikatnie zwinąć je w rulony.Sos: mleko zagotować z rozciętą wanilią, łyżka masła i 2 łyżkami cukru. Połamana czekoladę rozpuścić z odrobina wody. Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodać kakao i 2 łyżki odłożonego mleka. Masę wlać do mleka z wanilią i podgrzać. Cienkim strumieniem dolewając czekoladę, ubijając. Gdyby sos był zbyt gęsty, dolać mleko. Gorącym sosem polać ciepłe naleśniki, skropić spirytusem i zapalić. Podawać płonące.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WęgierskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: