ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegojajka 3 sztukmleko 200 mililitrówcukier 1 łyżek deserowychmąka 1,5 szklaneksól 1 szczyptamasło według uznaniaśmietana 200 mililitróworzechy włoskie mielone 200 gramówrodzynki 50 gramówcukier 0,5 szklanekrum 2 łyżek stołowychskórka z pomarańczy -otarta 0,5 sztukczekolada gorzka 100 gramówmleko 200 mililitrówżółtka 3 sztukkakao 2 łyżek stołowychmasło 1 łyżek stołowychcukier 2 łyżek stołowychrum 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: zmiksować jajka z przesiana mąką, mlekiem, łyżeczka cukru i szczyptą soli. Odstawić na 60 minut. Przed smażeniem wlać do ciasta szklankę gazowanej wody mineralnej i dobrze wymieszać. Na natłuszczonej masłem patelni usmażyć cienkie naleśniki.Nadzienie: zagotować śmietanę, dodać mielone orzechy, posiekane rodzynki, pół szklanki cukru, 2 łyżki rumu oraz skórkę z pomarańczy i gotować jeszcze minutę. Na każdy naleśnik nałożyć po łyżce nadzienia i złożyć w trójkąt.Sos: połamana czekoladę rozpuścić w podgrzanym mleku. Zdjąć z ognia i dodać kolejno żółtka, kakao, łyżkę masła rozpuszczonego, 2 łyżki cukru i 2 łyżki rumu. Wymieszać na gładką masę (we. rozrobić w niewielkiej ilości mleka).Naleśniki podawać polane gorącym sosem czekoladowym.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WęgierskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: