Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
jajka 3 sztuk
mleko 200 mililitrów
cukier 1 łyżek deserowych
mąka 1,5 szklanek
sól 1 szczypta
masło według uznania
śmietana 200 mililitrów
orzechy włoskie mielone 200 gramów
rodzynki 50 gramów
cukier 0,5 szklanek
rum 2 łyżek stołowychskórka z
pomarańczy -otarta 0,5 sztuk
czekolada gorzka 100 gramów
mleko 200 mililitrów
żółtka 3 sztuk
kakao 2 łyżek stołowych
masło 1 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
rum 2 łyżek stołowychWykonanie:Ciasto: zmiksować
jajka z przesiana
mąką,
mlekiem, łyżeczka
cukru i szczyptą
soli. Odstawić na 60 minut. Przed smażeniem wlać do ciasta szklankę gazowanej
wody mineralnej i dobrze wymieszać. Na natłuszczonej
masłem patelni usmażyć cienkie naleśniki.Nadzienie: zagotować
śmietanę, dodać mielone
orzechy, posiekane
rodzynki, pół szklanki
cukru, 2 łyżki
rumu oraz skórkę z
pomarańczy i gotować jeszcze minutę. Na każdy naleśnik nałożyć po łyżce nadzienia i złożyć w trójkąt.Sos: połamana
czekoladę rozpuścić w podgrzanym
mleku. Zdjąć z ognia i dodać kolejno
żółtka,
kakao, łyżkę
masła rozpuszczonego, 2 łyżki
cukru i 2 łyżki
rumu. Wymieszać na gładką masę (we. rozrobić w niewielkiej ilości
mleka).Naleśniki podawać polane gorącym sosem
czekoladowym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia WęgierskaPotrawy mączne weg.Dodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: