ßßß
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia austriacka,kuchnia szwajcarskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (22 głosy)Ciasto: 1 szklanka mąki2 jajka1 szklanka mleka1/3 szklanki wody sodowej1 łyżeczka cukruskórka otarta z 1 cytrynyszczypta soli3-4 krople aromatu waniliowegoolej do smażeniaFarsz:po 1 szklance śmietanki kremówkicukru i rumupo 10 dag zmielonych i posiekanych orzechów włoskich5 dag rodzynek1 łyżka startej skórki pomarańczowej1 łyżeczka zmielonego cynamonuPolewa:10 dag gorzkiej czekolady3/4 szklanki mleka3 żółtkapo 2 łyżki cukrukakao i rumu1 łyżka stopionego masłaNaleśniki z orzechami - sposób przygotowania: Utrzyj jajka, mleko, cukier, aromat, skórkę cytrynową i sól, połącz z mąką. Po trochu wlewaj wodę sodową, mieszając, aż do uzyskania konsystencji rzadkiej śmietany. Odstaw na 30 minut. Smaż na oleju cienkie naleśniki. Zrób nadzienie: w rondlu zagotuj śmietankę z cukrem. Dodaj rum, orzechy, rodzynki, skórkę pomarańczową oraz cynamon i mieszając, ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień, podgrzewaj 2-3 minuty, ciągle mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej śmietankę. Masą posmaruj naleśniki, zwiń w rulony. Zrób sos: rozpuść czekoladę w mleku. Zdejmij z ognia, utrzyj z żółtkami, połącz z cukrem, kakao, masłem i rumem. Naleśniki podsmaż na maśle, ułóż na talerzach i polej sosem.Naleśniki Czekoladowe: przepis na Czekoladowy Afrodyzjak. Zobacz przepis na naleśniki z orzechamiSezonownik Ugotuj.to: Październik.Słoń w restauracji
wręcz naleśnik z orzechami laskowymi, rodzynkami, skórką z cytryny, rumem i sosem czekoladowym. Dla Karola Gundela najważniejsze było, by serwowane dania były równie wspaniałej jakości, jak składniki, z których je przyrządzono. Liczyła się różnorodność i wolność eksperymentowania. ZŁE MIŁEGO POCZĄTKI