Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia
Czas przygotowania: do 60 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia austriacka,kuchnia szwajcarskaIlość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawyOceń przepis (22 głosy)Ciasto: 1 szklanka
mąki2
jajka1 szklanka
mleka1/3 szklanki
wody sodowej1 łyżeczka
cukruskórka otarta z 1
cytrynyszczypta
soli3-4 krople
aromatu waniliowegoolej do smażeniaFarsz:po 1 szklance
śmietanki kremówkicukru i
rumupo 10 dag zmielonych i posiekanych
orzechów włoskich5 dag
rodzynek1 łyżka startej
skórki pomarańczowej1 łyżeczka zmielonego
cynamonuPolewa:10 dag
gorzkiej czekolady3/4 szklanki
mleka3
żółtkapo 2 łyżki
cukrukakao i
rumu1 łyżka stopionego
masłaNaleśniki z
orzechami - sposób przygotowania: Utrzyj
jajka,
mleko,
cukier, aromat,
skórkę cytrynową i
sól, połącz z
mąką. Po trochu wlewaj
wodę sodową, mieszając, aż do uzyskania konsystencji rzadkiej
śmietany. Odstaw na 30 minut. Smaż na
oleju cienkie naleśniki. Zrób nadzienie: w rondlu zagotuj
śmietankę z
cukrem. Dodaj
rum,
orzechy,
rodzynki,
skórkę pomarańczową oraz
cynamon i mieszając, ponownie zagotuj. Zmniejsz ogień, podgrzewaj 2-3 minuty, ciągle mieszając. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dolej
śmietankę. Masą posmaruj naleśniki,
zwiń w rulony. Zrób sos: rozpuść
czekoladę w
mleku. Zdejmij z ognia, utrzyj z
żółtkami, połącz z
cukrem,
kakao,
masłem i
rumem. Naleśniki podsmaż na
maśle, ułóż na talerzach i polej sosem.Naleśniki
Czekoladowe: przepis na
Czekoladowy Afrodyzjak. Zobacz przepis na naleśniki z
orzechamiSezonownik Ugotuj.to: Październik.Słoń w restauracji
wręcz naleśnik z
orzechami laskowymi,
rodzynkami,
skórką z cytryny,
rumem i sosem
czekoladowym. Dla Karola Gundela najważniejsze było, by serwowane dania były równie wspaniałej jakości, jak składniki, z których je przyrządzono. Liczyła się różnorodność i wolność eksperymentowania. ZŁE MIŁEGO POCZĄTKI