ßßß Cookit - przepis na Babka czekoladowa

Babka czekoladowa

nazwa

Wykonanie

Jutro Wielkanoc więc trzeba dziś było coś upiec, a że do pieczenia ciast jakoś nie mogę się przekonać to pozostały już tylko babeczki no i moja czekoladowa. Przepis mam już od bardzo dawna i jest jeden z nielicznych gdzie ilości składników podane są w szklankach i zawsze wychodzi.
Składniki - Ciasto :
kostka masła
1 łyżeczka sody
1,5 szklanki cukru
0,5 łyżeczki soli
4 jajka
2,5 szklanki mąki tortowej
0,5 szklanki kakao
0,5 szklanki czekolady deserowej
1 szklanka maślanki
0,5 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie 0,5 szklanki orzechów włoskich
Składniki - Polewa :
2/3 gorzkiej czekolady
1/4 szklanki cukru
35 dag masła
0,5 szklanki śmietany kremówki 30 %
1 łyżka rumu
Przygotowanie - ciasto :
Masło ucieram z cukrem na gładką masę, robię to pierwszy raz robotem więc w między czasie mogłem przygotować sobie resztę składników. Wszystkie suche składniki czyli mąka, soda, sól, kakao, cynamon i czekoladę deserową pokrojoną w kostkę mieszam ze sobą w osobnej misce. Do utartego masła dodaję jajka i maślankę mieszam chwilę i kolejno dosypuję łyżką zmieszane ze sobą suche składniki aż powstanie jednolita ciasto które wlewam do wysmarowanej tłuszczem i opruszonej mąką formy. Piekę w 160oC przez 55-65 minut - sprawdzam patyczkiem gotowy wypiek.
Przygotowanie - polewa :
Masło i śmietanę podgrzewam lekko w rondlu aż do rozpuszczenia po czym dodaję cukier i mieszam również do jego rozpuszczenia. Ściągam z pieca i dodaję czekoladę i nadal mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaję rum. Babkę polewam polewą z góry i silikonowym pędzelkiem rozsmarowuję po całości.
Smacznego i Wesołych Świąt :)
Źródło:http://mechanikwkuchni.blogspot.com/2015/04/babka-czekoladowa.html