Wykonanie
Jutro Wielkanoc więc trzeba dziś było coś upiec, a że do pieczenia ciast jakoś nie
mogę się przekonać to pozostały już tylko babeczki no i moja czekoladowa. Przepis mam już od bardzo dawna i jest jeden z nielicznych gdzie ilości składników podane są w szklankach i zawsze wychodzi.Składniki - Ciasto :kostka
masła1 łyżeczka
sody1,5 szklanki
cukru0,5 łyżeczki
soli4
jajka2,5 szklanki
mąki tortowej0,5 szklanki
kakao0,5 szklanki
czekolady deserowej1 szklanka
maślanki0,5 łyżeczki
cynamonuopcjonalnie 0,5 szklanki
orzechów włoskichSkładniki - Polewa :2/3
gorzkiej czekolady1/4 szklanki
cukru35 dag
masła0,5 szklanki
śmietany kremówki 30 %1 łyżka
rumuPrzygotowanie - ciasto :
Masło ucieram z
cukrem na gładką masę, robię to pierwszy raz robotem więc w
między czasie mogłem przygotować sobie resztę składników. Wszystkie suche składniki czyli
mąka,
soda,
sól,
kakao,
cynamon i
czekoladę deserową pokrojoną w kostkę mieszam ze sobą w osobnej misce. Do utartego
masła dodaję
jajka i
maślankę mieszam chwilę i kolejno dosypuję łyżką zmieszane ze
sobą suche składniki aż powstanie jednolita ciasto które wlewam do wysmarowanej tłuszczem i opruszonej
mąką formy. Piekę w 160oC przez 55-65 minut - sprawdzam patyczkiem gotowy wypiek.Przygotowanie - polewa :
Masło i
śmietanę podgrzewam lekko w rondlu aż do rozpuszczenia po czym dodaję
cukier i mieszam również do jego rozpuszczenia. Ściągam z pieca i dodaję
czekoladę i nadal mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaję
rum. Babkę polewam polewą z góry i silikonowym pędzelkiem rozsmarowuję po całości.Smacznego i Wesołych Świąt :)