ßßß
Jutro Wielkanoc więc trzeba dziś było coś upiec, a że do pieczenia ciast jakoś nie mogę się przekonać to pozostały już tylko babeczki no i moja czekoladowa. Przepis mam już od bardzo dawna i jest jeden z nielicznych gdzie ilości składników podane są w szklankach i zawsze wychodzi.Składniki - Ciasto :kostka masła1 łyżeczka sody1,5 szklanki cukru0,5 łyżeczki soli4 jajka2,5 szklanki mąki tortowej0,5 szklanki kakao0,5 szklanki czekolady deserowej1 szklanka maślanki0,5 łyżeczki cynamonuopcjonalnie 0,5 szklanki orzechów włoskichSkładniki - Polewa :2/3 gorzkiej czekolady1/4 szklanki cukru35 dag masła0,5 szklanki śmietany kremówki 30 %1 łyżka rumuPrzygotowanie - ciasto :Masło ucieram z cukrem na gładką masę, robię to pierwszy raz robotem więc w między czasie mogłem przygotować sobie resztę składników. Wszystkie suche składniki czyli mąka, soda, sól, kakao, cynamon i czekoladę deserową pokrojoną w kostkę mieszam ze sobą w osobnej misce. Do utartego masła dodaję jajka i maślankę mieszam chwilę i kolejno dosypuję łyżką zmieszane ze sobą suche składniki aż powstanie jednolita ciasto które wlewam do wysmarowanej tłuszczem i opruszonej mąką formy. Piekę w 160oC przez 55-65 minut - sprawdzam patyczkiem gotowy wypiek.Przygotowanie - polewa :Masło i śmietanę podgrzewam lekko w rondlu aż do rozpuszczenia po czym dodaję cukier i mieszam również do jego rozpuszczenia. Ściągam z pieca i dodaję czekoladę i nadal mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Pod koniec dodaję rum. Babkę polewam polewą z góry i silikonowym pędzelkiem rozsmarowuję po całości.Smacznego i Wesołych Świąt :)



