ßßß Cookit - przepis na Tort "Opity Izydor"

Tort "Opity Izydor"

nazwa

Wykonanie

Opity Izydor to mój pierwszy słodki przepis od Ewy Wachowicz. Ciasto jest pyszne, czekoladowo-orzechowe ale jest też bardzo wyraziste (nie sądziłam, że aż tak bardzo!), zawiera ponad 0,5l wysokoprocentowego alkoholu. Moja wersja ograniczyła się do połowy tej ilości a i tak z naszych obliczeń wynika, że w jednym kawałku dostaliśmy dawkę kieliszka rumu:) Czyli ciasto nie dla wszystkich..
Niestety mam tylko jedno zdjęcie bo ciasto robiłam późno w nocy przed wyjazdem kolejnego dnia poprzedzonym pakowaniem. Ciasto przejechało ponad 100km w bagażniku i dotarło całe i pyszne więc do transportu się nadaje:)
ciasto:
5 jajek
150g masła
150g cukru
2 łyżki kakao
100g zmielonych orzechów włoskich
50g mąki
1/2 łyżeczki sody
dżem morelowy
masa orzechowa:
300g zmielonych orzechów włoskich
250ml rumu
250ml wódki (ja z niej zrezygnowałam)
masa czekoladowa:
3 żółtka
150g cukru
200g masła
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
1 kieliszek spirytusu
polewa czekoladowa:
100g czekolady
10 łyżek śmietanki kremówki
Zaczynamy od ciasta, które jako jedyne pieczemy i które jako jedyne nie zawiera alkoholu.
Białka oddzielamy od żółtek i odkładamy na chwilę do lodówki (będą łatwiejsze do ubicia). Masło utrzeć w mikserze a następnie dodawać porcjami cukier, żółtka, kakao i przesianą mąkę wymieszaną z sodą, aż powstanie gładka masa. Dodać orzechy, wymieszać drewnianą łyżką. Ubić pianę z białek i delikatnie ją wmieszać do masy. Przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej mąką tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.
Masa orzechowa: do zmielonych orzechów wlać rum i wymieszać.
Masa czekoladowa: Ubić żółtka z cukrem w kąpieli wodnej na biały krem. Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiej 3 łyżek mleka. Ostudzić. Masło utrzeć w misce na puszystą masę i stopniowo dodawać całkowicie ostudzony krem, kakao, czekoladę i kieliszek spirytusu.
Ostygnięte ciasto wyjąć z formy i rozmarować na nim warstwę dżemu morelowego a następnie masę orzechową. Na wierzch i boki nałożyć masę czekoladową. Odstawić do lodówki na pół godziny.
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową (może być gotowa ale czemu nie ma być lepsza i zdrowsza). Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodajemy do niej po łyżce kremówkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy ciasto.
Wierzch możemy udekorować rozetkami z masy czekoladowej lub startą czekoladą.
Polecam!:)
Źródło:http://etat-mama.blogspot.com/2013/11/tort-opity-izydor.html