Wykonanie
Opity Izydor to mój pierwszy słodki przepis od Ewy Wachowicz. Ciasto jest pyszne,
czekoladowo-
orzechowe ale jest też bardzo wyraziste (nie sądziłam, że aż tak bardzo!), zawiera ponad 0,5l wysokoprocentowego
alkoholu. Moja wersja ograniczyła się do połowy tej ilości a i tak z naszych obliczeń wynika, że w jednym kawałku dostaliśmy dawkę kieliszka
rumu:) Czyli ciasto nie dla wszystkich..
Niestety mam tylko jedno zdjęcie bo ciasto robiłam późno w nocy przed wyjazdem kolejnego dnia poprzedzonym pakowaniem. Ciasto przejechało ponad 100km w bagażniku i dotarło całe i pyszne więc do transportu się nadaje:)ciasto:5
jajek150g
masła150g
cukru2 łyżki
kakao100g zmielonych
orzechów włoskich50g
mąki1/2 łyżeczki
sodydżem morelowymasa orzechowa:300g zmielonych
orzechów włoskich250ml
rumu250ml
wódki (ja z niej zrezygnowałam)masa czekoladowa:3
żółtka150g
cukru200g
masła100g
gorzkiej czekolady2 łyżki
kakao1 kieliszek
spirytusupolewa czekoladowa:100g
czekolady10 łyżek
śmietanki kremówkiZaczynamy od ciasta, które jako jedyne pieczemy i które jako jedyne nie zawiera
alkoholu.
Białka oddzielamy od
żółtek i odkładamy na chwilę do lodówki (będą łatwiejsze do ubicia).
Masło utrzeć w mikserze a następnie dodawać porcjami
cukier,
żółtka,
kakao i przesianą
mąkę wymieszaną z
sodą, aż powstanie gładka masa. Dodać
orzechy, wymieszać drewnianą łyżką. Ubić pianę z
białek i delikatnie ją wmieszać do masy. Przełożyć do wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.Masa orzechowa: do zmielonych
orzechów wlać
rum i wymieszać.Masa czekoladowa: Ubić
żółtka z
cukrem w kąpieli
wodnej na biały krem. Ostudzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z dodatkiej 3 łyżek
mleka. Ostudzić.
Masło utrzeć w misce na puszystą masę i stopniowo dodawać całkowicie ostudzony krem,
kakao,
czekoladę i kieliszek
spirytusu.Ostygnięte ciasto wyjąć z formy i rozmarować na nim warstwę
dżemu morelowego a następnie masę
orzechową. Na wierzch i boki nałożyć masę
czekoladową. Odstawić do lodówki na pół godziny.W międzyczasie przygotować
polewę czekoladową (może być gotowa ale
czemu nie ma być lepsza i zdrowsza). Rozpuszczamy
czekoladę w kąpieli
wodnej, dodajemy do niej po łyżce kremówkę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Polewamy ciasto.Wierzch możemy udekorować rozetkami z masy czekoladowej lub startą
czekoladą.Polecam!:)