Wykonanie
Na Walentynki lub każdą inną miłą
sercu okazję.Oby wiele takich. Wam i sobie tego życzę:)Murzynek troszkę urozmaicony, bogatszy o smaczne drobiazgi.
Za bazę posłużył mi klasyczny przepis na murzynka, z którego korzystałam nieraz.Wzbogaciłam go tym razem o prosty
krem czekoladowy z nutką
pomarańczową.Jaki
czekolada z
pomarańczą tworzą duet nikogo nie muszę przekonywać?
CIASTO:1/2 kostki
masła (100g)3
jajka1.5 szklanki
cukru2 szklanki
mąki1.5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 szklanka
mleka5 łyżeczek
kakao3 łyżki powideł ( u mnie
konfitura żurawinowa)garść drobno posiekanych
orzechów włoskichKREM:tabliczka
gorzkiej czekolady150 ml kremówki1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczyPOLEWA:3 łyżki
masła3 łyżki
mleka3 łyżki
cukru3 łyżki
kakaoCIASTO:
Masło,
mleko,
cukier,
kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.Po wystudzeniu dodać
mąkę, proszek,
żółtka. Wymieszać i dodać ubitą pianę z
białek i
konfiturę. Delikatnie wymieszać. Dosypać
orzechy.Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownica o średnicy 23 cm) i piec w temp.peraturze 175 stopni C przez 45 minut.KREM: Roztapiamy
czekoladę nad parą, łączymy ze
śmietanką i skórką. Schładzamy w lodówce (najlepiej kilka godzin). Po tym czasie miksujemy na krem.POLEWA: rozpuszczamy w rondelku
masło, dodajemy
mleko,
cukier i przesiane
kakao.Mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Gęstnieje z czasem.Ostudzone ciasto przekładamy kremem i polewamy polewą.
Jeszcze mały kawałeczek?...