ßßß
Na Walentynki lub każdą inną miłą sercu okazję.Oby wiele takich. Wam i sobie tego życzę:)Murzynek troszkę urozmaicony, bogatszy o smaczne drobiazgi.
Za bazę posłużył mi klasyczny przepis na murzynka, z którego korzystałam nieraz.Wzbogaciłam go tym razem o prosty krem czekoladowy z nutką pomarańczową.Jaki czekolada z pomarańczą tworzą duet nikogo nie muszę przekonywać?
CIASTO:1/2 kostki masła (100g)3 jajka1.5 szklanki cukru2 szklanki mąki1.5 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka mleka5 łyżeczek kakao3 łyżki powideł ( u mnie konfitura żurawinowa)garść drobno posiekanych orzechów włoskichKREM:tabliczka gorzkiej czekolady150 ml kremówki1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczyPOLEWA:3 łyżki masła3 łyżki mleka3 łyżki cukru3 łyżki kakaoCIASTO:Masło, mleko, cukier, kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia.Po wystudzeniu dodać mąkę, proszek, żółtka. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek i konfiturę. Delikatnie wymieszać. Dosypać orzechy.Przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (tortownica o średnicy 23 cm) i piec w temp.peraturze 175 stopni C przez 45 minut.KREM: Roztapiamy czekoladę nad parą, łączymy ze śmietanką i skórką. Schładzamy w lodówce (najlepiej kilka godzin). Po tym czasie miksujemy na krem.POLEWA: rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy mleko, cukier i przesiane kakao.Mieszamy do połączenia składników. Studzimy. Gęstnieje z czasem.Ostudzone ciasto przekładamy kremem i polewamy polewą.
Jeszcze mały kawałeczek?...