Przepis pochodzi z gazetowego dodatku, "Spotkanie z cynamonem". Główny Zainteresowany zjadł pół zanim dobrze ostygło. :)900 g jabłek125 ml rumu (nie miałam, więc nie dałam ;))200 g masła200 g cukru4 jajka200 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniałyżeczka cynamonu (dałam dwie, a cynamon jest ledwie wyczuwalny)2 łyżki kakao150 g orzechów włoskich100 g gorzkiej czekolady na polewę (pominęłam)Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Zalać rumem i odstawić. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać pojedynczo jajka, nie przerywając ucierania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao, delikatnie połączyć z masą maślaną. Dodać posiekane orzechy i odsączone jabłka. Wymieszać, przelać do tortownicy.Piec ok. 45 min. (u mnie prawie 60) w temperaturze 180 stopni.Smacznego!