ßßß Cookit - przepis na Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel.

Gundel palacsiuta - naleśniki a'la Gundel.

nazwa

Wykonanie

W Anglii odpowiednikiem Tłustego Czwartku jest Dzień Naleśnika. Obchodzony jest w dniu obchodzonego w Polsce tradycyjnego Śledzika.
Organizowane są biegi z patelniami. Zwyczaj ten zapoczątkowała dama, która obawiając się spóźnienia do spowiedzi, pobiegła do kościoła z patelnią, na której smażyła naleśnik.
Ciasto naleśnikowe -12 cieniutkich ,średnica-22cm.
30dag mąki pszennej, przesianej
500ml mleka
3 jajka
1 łyżka oliwy
sól
woda wg potrzeby
Wszystkie składniki zmiksować i odstawić na 30 min. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany, jeżeli jest za gęste dolewamy wody.
Ciasto powinno swobodnie rozlewać się po patelni.
Na rozgrzaną omletówkę (patelnia z niskim rantem ),chochelką nalać ciasto i obracając patelnią rozprowadzić na całej powierzchni. Usmażone naleśniki układamy na talerzu odwróconym dnem do góry.
Nadzienie.
30 g rodzynek
60 ml rumu
20 g skórki pomarańczowej kandyzowanej
60 g orzechów włoskich
60g cukru pudru
100 ml kremówki
cynamon szczypta
Rodzynki przelać wrzątkiem. Zalać rumem i pozostawić na parę...chwil, godzin ,a najlepiej na noc.
Orzechy zemleć. Skórkę pomarańczową pokroić w maleńką kosteczkę.
Śmietanę podgrzać z cukrem ,dodać zmielone orzechy, osączone rodzynki, skórkę pomarańczową i szczyptę cynamonu. Gotować kilka minut ,aż masa zgęstnieje. Kiedy ostygnie wlać rum i wymieszać. Nadzienie gotowe ,nie podjadać!
Sos czekoladowy.
150ml mleka
50 g cukru
100 g czekolady gorzkiej
2 żółtka
100 ml śmietany kremowej
0,5 laski wanilii
50 ml rumu
Na łaźni wodnej rozpuścić czekoladę. Ubić śmietanę.
Żółtka wymieszać z połową cukru i 1 łyżką zimnego mleka ,do otrzymania kremowej masy. Ciągle mieszając dodać rozpuszczoną czekoladę.
Mleko zagotować z resztą cukru i wanilią i dodawać powoli ,porcjami ,ciągle mieszając do masy czekoladowej. Nie dopuścić do wrzenia. Ja robię to na wyłączonej łaźni wodnej.
Kiedy masa lekko przestygnie dodać ubitą śmietanę i rum. Ilość alkoholu dostosować do biesiadników, patrz-dzieci!
Upieczone ,wspaniałe naleśniki smarujemy nadzieniem ,zwijamy lub składamy i polewamy cudownym sosem. Delektujemy się naszym wspaniałym deserem. Niestety jest dosyć kaloryczny ,więc nie kuśmy się na trzeci.
A teraz zapraszam na spacerek.
Źródło:http://edicook.blogspot.com/2014/03/gundel-palacsiuta-nalesniki-ala-gundel.html