Wykonanie
Makowiec zawijany jest jednym z moich ulubionych ciast tradycyjnych.
Jadłam już sporo wynalazków, ale jednak makowca nie da się niczym zastąpić. Oczywiście jest trochę pracochłonny, ale warto. Zachęcam również do zrobienia własnej, domowej masy makowej. Masa z puszki, to jakaś pomyłka-tam jest przecież tylko 20%
maku! Wtedy ciasto nie powinno się już nazywać makowcem. Niejedna babcia przewraca się pewnie w grobie, jak widzi co się stało z jej tradycyjną recepturą ;)Jeśli nie macie czasu, to nadzienie można przygotować jednego dnia, a ciasto i pieczenie zostawić sobie na drugi dzień.Makowiec wyszedł idealny. Nie rozpada się, masa trzyma się ciasta. Dzięki temu, że owinęłam go papierem do pieczenia, nie miał nawet możliwości pęknięcia na środku. Trzeba tylko pamiętać, żeby owinąć równo, bo podczas wyrastania dopasowuje się do kształtu papieru, więc jeśli z jednej strony owiniecie ściślej niż z drugiej, to makowiec będzie z jednej strony cieńszy, a wiadomo, że równiutki wygląda ładniej.Na koniec polałam lukrem, bo taki lubię najbardziej. Mężowi też smakował i powiedział, że taka masa makowa jest o niebo lepsza niż ta z puszki, chociaż ja nigdy jej nie używałam, ale wszyscy wkoło to robią, więc oboje doskonale znamy jej smak ;)
Makowiec Krucho
Drożdżowy z przepisu wychodzą 3 makowceSkładniki na Masę
Makową:400 g
maku850 ml
mleka100 g
masła340 g
miodu100 g
płatków migdałowych40 g posiekanych
orzechów włoskich2 łyżki kandyzowanej
skórki pomarańczowej100 g
rodzynkówkawałek drobno pokrojonej
laski wanilii3
jajka6 łyżeczek
cukru2 łyżki ciemnego
rumuCiasto:75 g świeżych
drożdży6 łyżek
śmietany750 g
mąki pszennej (strong
flour)375 g
masła37 g
cukru waniliowego6 łyżek
cukru pudru3
jajkaszczypta
soliLukier:ok 1,5 - 2 szklanki
cukru pudru4 - 6 łyżek
soku z cytrynyMleko zagotuj i wsyp do niego
mak. Odstaw do napęcznienia na noc. Po czasie nie krótszym niż 12 godzin, odlej
mleko. Po odsączeniu przemiel
mak trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.
Masło rozpuść w rondlu lub głębokiej patelni, wymieszaj z
miodem. Następnie dodaj
mak,
migdały,
orzechy,
skórkę pomarańczową,
rodzynki, drobno pokrojoną
laskę wanilii i smaż przez około 30 minut
Żółtka utrzyj z 6 łyżeczkami
cukru.
Białka ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę
Do lekko przestudzonej masy makowej dodaj
rum i utarte
żółtka, a na koniec pianę z
białek.
Przygotuj ciasto.W małej miseczce rozetrzyj
drożdże z lekko podgrzaną
śmietaną i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.Do dużej miski przesiej
mąkę, wymieszaj z
solą. Dodaj zimne
masło i rozetrzyj palcami, aby nie było większych grudek.
Wymieszaj z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym. Dodaj
jajka i wyrośnięte
drożdże. Zagnieć ciasto.
Podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt (około 34x38 cm). Posmaruj masą
makową, zostawiając wolne brzegi.
Ścisło zawiń w roladę, a boki podłóż pod spód.
Owiń papierem do pieczenia zostawiając trochę luzu (na wyrośnięcie) i ułóż na blaszce. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę i piecz w 180°C przez 45 minut.
W misce wymieszaj
cukier puder z gorącym
sokiem z cytryny na gładki
lukier (można też sok rozcieńczyć gorącą
wodą pół na pół, żeby
lukier nie był zbyt kwaśny). Jeśli trzeba dodaj więcej
cukru lub soku, tak żeby osiągnąć konsystencję gęstego, a jednocześnie płynnego lukru.
Smaruj lukrem wystudzone makowce. Wierzch możesz posypać
płatkami migdałów, pokruszonymi
orzechami,
makiem lub tak jak ja kandyzowaną
skórką pomarańczową. Odstaw, żeby
lukier wysechł.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Kuchnia Polska Elżbieta Adamska