ßßß
Makowiec Krucho Drożdżowy z przepisu wychodzą 3 makowceSkładniki na Masę Makową:400 g maku850 ml mleka100 g masła340 g miodu100 g płatków migdałowych40 g posiekanych orzechów włoskich2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej100 g rodzynkówkawałek drobno pokrojonej laski wanilii3 jajka6 łyżeczek cukru2 łyżki ciemnego rumuCiasto:75 g świeżych drożdży6 łyżek śmietany750 g mąki pszennej (strong flour)375 g masła37 g cukru waniliowego6 łyżek cukru pudru3 jajkaszczypta soliLukier:ok 1,5 - 2 szklanki cukru pudru4 - 6 łyżek soku z cytrynyMleko zagotuj i wsyp do niego mak. Odstaw do napęcznienia na noc. Po czasie nie krótszym niż 12 godzin, odlej mleko. Po odsączeniu przemiel mak trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.
Masło rozpuść w rondlu lub głębokiej patelni, wymieszaj z miodem. Następnie dodaj mak, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, drobno pokrojoną laskę wanilii i smaż przez około 30 minut
Żółtka utrzyj z 6 łyżeczkami cukru.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę
Do lekko przestudzonej masy makowej dodaj rum i utarte żółtka, a na koniec pianę z białek.
Przygotuj ciasto.W małej miseczce rozetrzyj drożdże z lekko podgrzaną śmietaną i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami, aby nie było większych grudek.
Wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka i wyrośnięte drożdże. Zagnieć ciasto.
Podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt (około 34x38 cm). Posmaruj masą makową, zostawiając wolne brzegi.
Ścisło zawiń w roladę, a boki podłóż pod spód.
Owiń papierem do pieczenia zostawiając trochę luzu (na wyrośnięcie) i ułóż na blaszce. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę i piecz w 180°C przez 45 minut.
W misce wymieszaj cukier puder z gorącym sokiem z cytryny na gładki lukier (można też sok rozcieńczyć gorącą wodą pół na pół, żeby lukier nie był zbyt kwaśny). Jeśli trzeba dodaj więcej cukru lub soku, tak żeby osiągnąć konsystencję gęstego, a jednocześnie płynnego lukru.
Smaruj lukrem wystudzone makowce. Wierzch możesz posypać płatkami migdałów, pokruszonymi orzechami, makiem lub tak jak ja kandyzowaną skórką pomarańczową. Odstaw, żeby lukier wysechł.
SMACZNEGO!







źródło: ze zmianami Kuchnia Polska Elżbieta Adamska