ßßß Cookit - przepis na Makowiec Krucho Drożdżowy

Makowiec Krucho Drożdżowy

nazwa

Wykonanie

Makowiec zawijany jest jednym z moich ulubionych ciast tradycyjnych. Jadłam już sporo wynalazków, ale jednak makowca nie da się niczym zastąpić. Oczywiście jest trochę pracochłonny, ale warto. Zachęcam również do zrobienia własnej, domowej masy makowej. Masa z puszki, to jakaś pomyłka-tam jest przecież tylko 20% maku! Wtedy ciasto nie powinno się już nazywać makowcem. Niejedna babcia przewraca się pewnie w grobie, jak widzi co się stało z jej tradycyjną recepturą ;)
Jeśli nie macie czasu, to nadzienie można przygotować jednego dnia, a ciasto i pieczenie zostawić sobie na drugi dzień.
Makowiec wyszedł idealny. Nie rozpada się, masa trzyma się ciasta. Dzięki temu, że owinęłam go papierem do pieczenia, nie miał nawet możliwości pęknięcia na środku. Trzeba tylko pamiętać, żeby owinąć równo, bo podczas wyrastania dopasowuje się do kształtu papieru, więc jeśli z jednej strony owiniecie ściślej niż z drugiej, to makowiec będzie z jednej strony cieńszy, a wiadomo, że równiutki wygląda ładniej.
Na koniec polałam lukrem, bo taki lubię najbardziej. Mężowi też smakował i powiedział, że taka masa makowa jest o niebo lepsza niż ta z puszki, chociaż ja nigdy jej nie używałam, ale wszyscy wkoło to robią, więc oboje doskonale znamy jej smak ;)
Makowiec Krucho Drożdżowy z przepisu wychodzą 3 makowce
Składniki na Masę Makową:
400 g maku
850 ml mleka
100 g masła
340 g miodu
100 g płatków migdałowych
40 g posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
100 g rodzynków
kawałek drobno pokrojonej laski wanilii
3 jajka
6 łyżeczek cukru
2 łyżki ciemnego rumu
Ciasto:
75 g świeżych drożdży
6 łyżek śmietany
750 g mąki pszennej (strong flour)
375 g masła
37 g cukru waniliowego
6 łyżek cukru pudru
3 jajka
szczypta soli
Lukier:
ok 1,5 - 2 szklanki cukru pudru
4 - 6 łyżek soku z cytryny
Mleko zagotuj i wsyp do niego mak. Odstaw do napęcznienia na noc. Po czasie nie krótszym niż 12 godzin, odlej mleko. Po odsączeniu przemiel mak trzykrotnie przez maszynkę do mielenia.
Masło rozpuść w rondlu lub głębokiej patelni, wymieszaj z miodem. Następnie dodaj mak, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, rodzynki, drobno pokrojoną laskę wanilii i smaż przez około 30 minut
Żółtka utrzyj z 6 łyżeczkami cukru.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę
Do lekko przestudzonej masy makowej dodaj rum i utarte żółtka, a na koniec pianę z białek.
Przygotuj ciasto.
W małej miseczce rozetrzyj drożdże z lekko podgrzaną śmietaną i odstaw w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, wymieszaj z solą. Dodaj zimne masło i rozetrzyj palcami, aby nie było większych grudek.
Wymieszaj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajka i wyrośnięte drożdże. Zagnieć ciasto.
Podziel na 3 części. Każdą rozwałkuj na prostokąt (około 34x38 cm). Posmaruj masą makową, zostawiając wolne brzegi.
Ścisło zawiń w roladę, a boki podłóż pod spód.
Owiń papierem do pieczenia zostawiając trochę luzu (na wyrośnięcie) i ułóż na blaszce. Odstaw do wyrośnięcia na około 1 godzinę i piecz w 180°C przez 45 minut.
W misce wymieszaj cukier puder z gorącym sokiem z cytryny na gładki lukier (można też sok rozcieńczyć gorącą wodą pół na pół, żeby lukier nie był zbyt kwaśny). Jeśli trzeba dodaj więcej cukru lub soku, tak żeby osiągnąć konsystencję gęstego, a jednocześnie płynnego lukru.
Smaruj lukrem wystudzone makowce. Wierzch możesz posypać płatkami migdałów, pokruszonymi orzechami, makiem lub tak jak ja kandyzowaną skórką pomarańczową. Odstaw, żeby lukier wysechł.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Kuchnia Polska Elżbieta Adamska
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/12/makowiec-krucho-drozdzowy.html