Wykonanie
Jesienią mamy ochotę na pyszne, rozgrzewające potrawy. Co przygotować, jeśli mamy chcemy zjeść coś na słodko? Jakub Kuroń pokaże, jak zrobić naleśniki inne niż zwykle - a'la Gundel - z
orzechami,
rodzynkami i pysznym sosem
czekoladowym.Składniki:-1 szklanka
mąki pszennej-1 szklanka
mleka-2
jajka-100 ml
wody gazowanej-szczypta
soliNadzienie:-200 g
orzechów włoskich-100 ml
rumu lub
miodu pitnego-3 łyżki
rodzynek -skórka otarta z 2
pomarańczy-100 ml
śmietany 30 %-2 łyżki
cukru-1/2 łyżeczki
cynamonuSposób przygotowania:Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz
rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku.
Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub zmiel na konsystencję
kaszki manny. W rondelku rozgrzej
śmietanę, dodaj
rodzynki, następnie wszystkie składniki nadzienia podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw aby ostygła. Z
mleka,
wody,
mąki,
jajek i szczypty
soli przygotuj naleśniki. Pod koniec miksowania dodaj do niego łyżkę
oleju. Patelnie posmaruj
olejem, smaż naleśniki z obu stron. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż je w trójkąt, smaż z obu stron na rumiano. Podawaj polane
czekoladą lub sosem
czekoladowym.Inne odcinki cyklu zobaczysz tutajKanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj