ßßß Cookit - przepis na -olej do smażenia

-olej do smażenia

nazwa

Wykonanie

Jesienią mamy ochotę na pyszne, rozgrzewające potrawy. Co przygotować, jeśli mamy chcemy zjeść coś na słodko? Jakub Kuroń pokaże, jak zrobić naleśniki inne niż zwykle - a'la Gundel - z orzechami, rodzynkami i pysznym sosem czekoladowym.
Składniki:
-1 szklanka mąki pszennej
-1 szklanka mleka
-2 jajka
-100 ml wody gazowanej
-szczypta soli
Nadzienie:
-200 g orzechów włoskich
-100 ml rumu lub miodu pitnego
-3 łyżki rodzynek -skórka otarta z 2 pomarańczy
-100 ml śmietany 30 %
-2 łyżki cukru
-1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Na godzinę przed przygotowaniem naleśników, namocz rodzynki w niewielkiej ilości wrzątku. Orzechy włoskie rozdrobnij, zmiksuj lub zmiel na konsystencję kaszki manny. W rondelku rozgrzej śmietanę, dodaj rodzynki, następnie wszystkie składniki nadzienia podgrzewaj, cały czas mieszając, 2-3 minuty na małym ogniu. Nie doprowadź masy do wrzenia, odstaw aby ostygła. Z mleka, wody, mąki, jajek i szczypty soli przygotuj naleśniki. Pod koniec miksowania dodaj do niego łyżkę oleju. Patelnie posmaruj olejem, smaż naleśniki z obu stron. Na każdy naleśnik nałóż porcję farszu, złóż je w trójkąt, smaż z obu stron na rumiano. Podawaj polane czekoladą lub sosem czekoladowym.
Inne odcinki cyklu zobaczysz tutaj
Kanał Jakuba Kuronia na YouTube może zasubskrybować tutaj
Źródło:http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,135410,19149422,nalesniki-a-la-gundel-jakub-kuron-gotuje.html