Wykonanie
Uwielbiam pierogi i ogólnie wszyskie tego typu potrawy - powtarzałam to juz tutaj milion
razy chyba. Jednak przeważnie pierogi występowały u mnie w wersji: z
serem,
mięsem lub
owocami. Tym razem proponuje Wam wersję z masa
makową. Cudowne, słodkie i przypominające święta ;)
Ciasto:250g
mąki pszennej pełnoziarnistejok. pół szklanki letniej, przegotowanej
wodyszczypta
soliMąkę przesiewamy do miski ( chyba, że ktoś posiada stolnicę, wtedy można pominąć miskę), dodajemy
sól i stopniowo dolewamy
wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno byc zwarte i elastyczne.Gdy już uzyskamy porządany efekt, dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinamy pierożki.Masa makowa200g mielonego
makuok. 150ml
mleka4łyżki
mioduskórka pomarańczowarodzynkiMak gotujemy w
mleku, tak aby ziarna zmiękły. Następnie odcedzamy.Do
maku dodajemy
miód,
skórkę pomarańczową i
rodzynki ( ilość tych składników może być dowolna. Możemy także zastąpić
rodzynki,
żurawiną lub innymi
bakaliami.). Mieszamy wszystko dokładnie i gotowe ;) Możemy wrócić do ciasta ;)Wykrojone pierożki napełniamy masą
makową, dokładnie sklejamy. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów.
Gotujemy.Wrzucając je na wrzącą
wodę. Czekamy, aż wypłyną na wierzch, pogotują się wtedy ok. 2 minut i wyciągamy.Podajemy z
cukrem,
śmietaną lub same, tak ja zrobiłam to ja ;)