ßßß
Ciasto:250g mąki pszennej pełnoziarnistejok. pół szklanki letniej, przegotowanej wodyszczypta soliMąkę przesiewamy do miski ( chyba, że ktoś posiada stolnicę, wtedy można pominąć miskę), dodajemy sól i stopniowo dolewamy wodę, cały czas zagniatając ciasto. Powinno byc zwarte i elastyczne.Gdy już uzyskamy porządany efekt, dzielimy je na trzy części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki ( ale też nie za cienki) placek. Za pomocą kubka lub innego okrągłego naczynia wycinamy pierożki.Masa makowa200g mielonego makuok. 150ml mleka4łyżki mioduskórka pomarańczowarodzynkiMak gotujemy w mleku, tak aby ziarna zmiękły. Następnie odcedzamy.Do maku dodajemy miód, skórkę pomarańczową i rodzynki ( ilość tych składników może być dowolna. Możemy także zastąpić rodzynki, żurawiną lub innymi bakaliami.). Mieszamy wszystko dokładnie i gotowe ;) Możemy wrócić do ciasta ;)Wykrojone pierożki napełniamy masą makową, dokładnie sklejamy. Można sobie pomóc tutaj widelcem, albo samemu tworzyć artystyczne falbanki pierogów.
Gotujemy.Wrzucając je na wrzącą wodę. Czekamy, aż wypłyną na wierzch, pogotują się wtedy ok. 2 minut i wyciągamy.Podajemy z cukrem, śmietaną lub same, tak ja zrobiłam to ja ;)
