Wykonanie
Popękał i to straszliwie pomimo tego, że go ponacinałam. Ale to nic. Najważniejszy jest smak - a ten jest uroczy. Chlebek jest mięciutki z chrupiącą skórką. A do tego rósł pięknie (mniej więcej 2 godziny krócej niż zapewniała Zapbook). Mam nadzieję, że uda mi się wykonac jeszcze jeden wypiek zaproponowany w ramach Weekendowej Piekarni i , bo jeśli będzie chociaż w połowie tak pyszny jak ten, to warto :)Chlebek (no dobrze, jego część tylko) zjedliśmy na kolację z jajeczniczką a moja córcia skomentowała "Czuję się jak na grillu" :)
Składniki:300 g
mleka150 g
wody200 g zakwasu (u mnie był żytni)600 g T 80 ale może być np. pól na pól T 65 i T 55,albo tylko 65 (ja dałam 400 g typ 500 i 200 pszennej razowej)50 g
maki żytniej jasnej (ja dałam ciemną, typ 2000)100 g
płatków owsianych15 g
soli3 łyżki
cukru, albo
miodu ,albo melasy ...Wykonanie:Włożyć wszystkie składniki do maszynki i niech ona sobie
miesza. A jak nie to wyrobić ręcznie. Ciasto musi być gładkie i nie klejące. Zostawić do wyrośnięcia koło 4 godzin. Mniej jeżeli robicie na drożdżach. Odgazować, uformować chlebek, obtoczyć w mace i niech on sobie rośnie w koszyczku, znów jakieś 4 godzinki. Nagrzać piekarnik do 210°,naciac
chleb ,wrzucić
wodę i piec koło 40 minut. Można tez go spryskać
woda i posypać
płatkami owsianymi.
/wydrukuj przepis/