ßßß
Składniki:300 g mleka150 g wody200 g zakwasu (u mnie był żytni)600 g T 80 ale może być np. pól na pól T 65 i T 55,albo tylko 65 (ja dałam 400 g typ 500 i 200 pszennej razowej)50 g maki żytniej jasnej (ja dałam ciemną, typ 2000)100 g płatków owsianych15 g soli3 łyżki cukru, albo miodu ,albo melasy ...Wykonanie:Włożyć wszystkie składniki do maszynki i niech ona sobie miesza. A jak nie to wyrobić ręcznie. Ciasto musi być gładkie i nie klejące. Zostawić do wyrośnięcia koło 4 godzin. Mniej jeżeli robicie na drożdżach. Odgazować, uformować chlebek, obtoczyć w mace i niech on sobie rośnie w koszyczku, znów jakieś 4 godzinki. Nagrzać piekarnik do 210°,naciac chleb ,wrzucić wodę i piec koło 40 minut. Można tez go spryskać woda i posypać płatkami owsianymi.
/wydrukuj przepis/