Wykonanie
Jaka jest idealna owsianka? Dla mnie tak gęsta, że
mleka prawie nie widać, za to talerz jest pełny pysznych, napęczniałych, ciepłych
płatków. I bez dodatków. Zawsze poprawia humor :-). Poniższy przepis jest na tradycyjne
płatki owsiane na
mleku, w zasadzie zupę
mleczną, która posmakuje wszystkim...Składniki:350 ml
mleka (lub
mleka i
wody pół na pół)50 g
płatków owsianychszczypta
soli1 łyżka
cukru lub miodu/syropu z agawy/syropu klonowego (opcjonalnie)Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować kilka minut (ja zazwyczaj około 1 minuty, ale to zależy od
płatków). Uwaga: owsianka łatwo przywiera do dna, więc należy często ją mieszać. Podawać ciepłą, z
miodem, z
owocami, z czym lubicie...Smacznego :-).