ßßß
Jaka jest idealna owsianka? Dla mnie tak gęsta, że mleka prawie nie widać, za to talerz jest pełny pysznych, napęczniałych, ciepłych płatków. I bez dodatków. Zawsze poprawia humor :-). Poniższy przepis jest na tradycyjne płatki owsiane na mleku, w zasadzie zupę mleczną, która posmakuje wszystkim...Składniki:350 ml mleka (lub mleka i wody pół na pół)50 g płatków owsianychszczypta soli1 łyżka cukru lub miodu/syropu z agawy/syropu klonowego (opcjonalnie)Wszystkie składniki umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, gotować kilka minut (ja zazwyczaj około 1 minuty, ale to zależy od płatków). Uwaga: owsianka łatwo przywiera do dna, więc należy często ją mieszać. Podawać ciepłą, z miodem, z owocami, z czym lubicie...Smacznego :-).