Wykonanie
Chleb z platkami owsianymi juz raz pieklam tutaj - byl to
chleb na drozdzach. Dzis
pora pokazac
chleb, ktory obiecalam pokazac w poprzednim wpisie.
Chleb byl w jednym z wydan Weekendowej piekarni, a przepis znalazlam na blogu Tak sobie pichce u atiny_bc . Autorce dziekuje za udostepnienie przepisu. Musze przyznac, ze oba
chleby okazaly sie przepyszne i wejda do naszego repertuaru na stale :)
300 g
mleka150 g
wody200 g zakwasu600 g
mąki chlebowej50 g
maki żytniej jasnej100 g
płatków owsianych15 g
soli1 łyżka
cukru, albo
miodu, albo melasyZ podanych składników zagnieść ciasto - można ręcznie lub przy pomocy maszyny. Ciasto musi być gładkie i nie klejące. Zostawić do wyrośnięcia na około 4 godzin. Odgazować, uformować chlebek - jeden duży lub dwa mniejsze, obtoczyć w
mące i włożyć do koszyka (łączeniem do góry). Pozostawić do rośnięcia na około 4 godziny.Po tym czasie
chleb przełożyć na łopatę, naciąć i włożyć do piekarnika. Można tez go spryskać
woda i posypać
płatkami owsianymi.Piec w temperaturze 210°C, w naparowanym piekarniku, przez około 40 minut.