Wykonanie
Kolejny smaczny bochenek
chleba na zakwasie, tym razem z dodatkiem
płatków owsianych. Przepis z bloga Sto kolorów kuchni .
Składniki :300 g
mleka150 g
wody200 g dokarmionego zakwasu ( użyłam żytniego )600 g
maki pszennej50 g
mąki żytniej jasnej ( użyłam zwykłej żytniej )100 g
płatków owsianych15 g
soli3 łyzki
cukru lub
miodu lub melasyWszystkie składniki łaczymy. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 4 godziny.Po tym czasie formujemy bochenek. Przekładamy do koszta do wyrastania, przykrywamy i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 1-3 godziny.Ciasto wykładamy na blachę. Nacinamy bochenek. Pieczemy z parą w temp. 210°C przez 40 minut. Upieczony bochenek powinien wydawać głuchy dzwiek po uderzeniu w spód.Smacznego :)