Wykonanie
Wtorek. Za oknem lecą wielkie krople. Zimno. Wieje wiatr. Przez okno widzę jak z dachu mojej kamienicy lecą na ziemię dachówki zdmuchnięte niczym liście przez wiatr. Zawsze wtedy sobie myślę, że mogłabym być teraz właśnie na Kanarach czy innych Karaibach. W Polsce to ciągle tylko leje…Gdy dni zaczynają się tak jak ten ciężko jest zwlec mi się z łóżka. Muszę. Wiem to. W końcu po 5 dzwonku budzika, który wygrywa od pewnego czasu tę samą piszczącą melodię „Maaammooooooooooooooooo…” wstaję. Zła na cały świat, z sianem na głowie i wzrokiem zabójcy. Akurat w ten wtorkowy poranek czekały na mnie fajne pełnoziarniste bułeczki z
płatkami owsianymi.Dzień więc jednak można uznać za udany (chociaż nie powinno się chwalić dnia przed zachodem słońca).No ale spójrzcie jak ten mój Mąż o mnie dba i jak się postarał…
Udało mi się więc zagotować
wodę na
herbatę. Włożyć dwie bułeczki do mikrofalówki. Pogrzać je i w miarę spokojnie zjeść. Podczas gdy mój budzik zajęty był wylizywaniem słoika z nutellą.
Składniki:150ml letniego
mleka1/2 łyżeczki
cukru200g
mąki pszennej 650150g
mąki pełnoziarnistej pszennej 200020g świeżych
drożdży125g
płatków owsianych1/2 łyżeczki
soliMleko,
cukier,
mąkę pszenną i
drożdże włożyć do automatu (lub miksera z hakiem) i uruchomić program ciasto (
makaron). Gdy wszystko się dobrze wymiesza dodajemy resztę składników. Odstawiamy na 20-25 minut. Ponownie włączamy program ciasto/makaron lub zaczynamy wyrabiać w mikserze.Dobrze wyrobione ciasto wyjmujemy z automatu/misy i formujemy 10 bułeczek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20-30 minut przykryte ściereczką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220-230 stopni przez 20-25 minut.