Wykonanie
Kiedy nie mam zakwasu a chcę upiec szybko
chleb…. ten przepis się sprawdza całkiem nieżle. Chlebuś na drugi dzień chyba byl jeszcze lepszy niż pierwszego dnia. Choć oczywiście nie oparliśmy się, aby nie zjęść jeszcze gorącej piętki.
Składniki:400 g
mąki pszennej100 g
mąki żytniej14 g
drożdży1 łyżeczka
cukrudwie płaskie łyżeczki
soli4 łyżki
płatków owsianychok. dwie szklanki ciepłej
wodyNajpierw szykuję zaczyn: mieszam
drożdże z łyżeczką
cukru,
mąki i odrobiną letniej
wody. Kiedy
drożdże zaczną rosnąć, w misce miksera umieszczam wszystkie składniki, dodaję zaczyn i wyrabiam mikserem (hakiem do
ciasta drożdżowego, na małych obrotach) przez ok 10 minut.Można dodać ulubione dodatki, np.
siemię lniane,
ziarna słonecznika czy dyni,
czarnuszkę … wg woli i upodobańCiasto zostawiam do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut. Następnie przekładam ciasto do keksówki z papierem do pieczenia, pozostawiam jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minut, obniżam temperaturę do ok. 180 stopni i piekę jeszcze ok 45 minut. Studzimy najlepiej na kratce.smacznego!