ßßß
Składniki:400 g mąki pszennej100 g mąki żytniej14 g drożdży1 łyżeczka cukrudwie płaskie łyżeczki soli4 łyżki płatków owsianychok. dwie szklanki ciepłej wodyNajpierw szykuję zaczyn: mieszam drożdże z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną letniej wody. Kiedy drożdże zaczną rosnąć, w misce miksera umieszczam wszystkie składniki, dodaję zaczyn i wyrabiam mikserem (hakiem do ciasta drożdżowego, na małych obrotach) przez ok 10 minut.Można dodać ulubione dodatki, np. siemię lniane, ziarna słonecznika czy dyni, czarnuszkę … wg woli i upodobańCiasto zostawiam do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, na ok. 30-40 minut. Następnie przekładam ciasto do keksówki z papierem do pieczenia, pozostawiam jeszcze na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 15 minut, obniżam temperaturę do ok. 180 stopni i piekę jeszcze ok 45 minut. Studzimy najlepiej na kratce.smacznego!