Wykonanie
Szaleństwo! Dzisiaj robimy
bułki pszenne z
płatkami owsianymi na patelni! Tak, tak dobrze czytasz na patelni, nie w piekarniku, przygotowanie ich nie zajmie Ci zbyt wiele czasu, a smak zaskoczy i zachwyci. Wrócisz nie raz do tego przepisu ;-)
Bułeczki przygotowujemy z
mąki pszennej o zawartości
białka minimum 10g, np.
mąką Babuni, jak i
płatków owsianych najlepiej użyć błyskawicznych, nie będą obciążały
pieczywa.Składniki na zaczyn:- 1/4
drożdży świeżych- 1/2 szklanki
mąki- 1/2 łyżeczki
cukru- 1/4 łyżeczki
soli- 1/3 szklanki ciepłej
wodySkładniki wymieszaj i odstaw na godzinę.Składniki na ciasto główne:- 300 g
mąki pszennej- 100 g
mąki pełnoziarnistej- 100 g
płatków owsianych błyskawicznych- 300 ml letniej
wody do stopniowego dodawania- 4 g
soli- w/w zaczynWymieszaj dłońmi składniki stopniowo dodawaj
wodę i wyrabiaj ciasto ( co najmniej 15 minut) Uformuj kulę, ułóż w misce i przykryj ściereczką. Odstaw na 45 minut do wyrośnięcia.Uformuj małe kuleczki i ułóż na blacie do wyrośnięcia. Rozgrzej patelnię i ułóż bułeczki zmniejsz gaz do minimum i przykryj patelnię szczelnie pokrywką. Bułeczki będą się piekły na patelni. Nie podnoś pokrywki, wydobywająca się para jest niezbędna do prawidłowego wzrostu ciasta!Z każdej strony pieczemy po 12 minut.Wyjmujemy na kratkę i studzimy!Pyszne!