Wykonanie
Przepis ten dostałam już dość dawno temu i nawet nie wiem dlaczego tak długo zabierałam się za upieczenie tego
chleba. Może dlatego, że samo sformułowanie 'upieczenie chleba' kojarzy się z praco i czasochłonnym zajęciem. A tu okazuje się, że ten przepis jest właśnie dla tych, którym czasu i chęci do ciężkiej pracy brakuje. Bez wyrabiania, rośnie tylko 30 min, piecze się niecałą godzinę... Czyli w optymistycznej wersji można zdążyć przed śniadaniem:)
Składniki:25g
drożdży świeżychpół łyżeczki
cukru4 łyżki
płatków owsianychpół litra ciepłej
wody1 łyżeczka
soli500g
mąki pszennej1 , 5 łyżki nasion lnu
Wodę,
drożdże,
cukier i
płatki połączyć i odstawić w ciepłe miejsce na 30min. Po tym czasie dodać
mąkę,
sól, siemię i wymieszać dokładnie widelcem. Przełożyć do formy wyłożonej papierem, posmarować
mlekiem i piec w temp. 180st C przez 45min, po tym czasie wyciągnąć z formy (moja ma 30x15cm - w mniejszej chlebek będzie wyższy) i piec jeszcze około 10min.Smacznego:)