Wykonanie
Od jakiegoś czasu kusi mnie przygotowanie domowego
pieczywa. Naoglądałam się i naczytałam różnych przepisów, opinii; dużo z Was pisze, że to proste, a produkty o wiele smaczniejsze niż te ze sklepu.No dobrze, pomyślałam, pieczemy
bułki!Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych
bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej
mąki niż pszenna, postanowiłam upiec bułeczki pszenne, czyli z
mąką, którą każdy z nas ma w szafce w kuchni.Jako dodatek wykorzystałam
płatki owsiane, żeby urozmaicić moje pierwsze
bułki :)
Składniki:15g świeżych
drożdży250ml letniej
wody1 łyżeczka
cukru60g (5-6 łyżek)
płatków owsianych350g
mąki pszennej1 łyżeczka
soliWykonanie:-
drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać
cukier,
wodę i większość
płatków owsianych (pozostawić trochę do posypania
bułek), wymieszać i pozostawić na 20-30 minut-
mąkę przesiać do dużej miski, dodać
sól i przygotowaną wcześniej mieszankę z
drożdżami, wymieszać składniki ręką, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie, choć dość klejące i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny- piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na dole postawić naczynie z
wodą, które będzie tam stało przez cały okres pieczenia- wyrośnięte ciasto podsypać lekko
mąką i zagnieść, podzielić na 6 części i formować
bułki-
bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, posmarować je z wierzchu
wodą, posypać
płatkami owsianymi, lekko przyciskając je do ciasta, następnie tępą stroną noża zrobić na środku każdej
bułki "przedziałek"- piec w około 200 stopniach przez 30-35 minut
Po wyjęciu z piekarnika nie mogłam się powstrzymać, żeby chociaż nie uszczknąć kawałka do spróbowania, więc przekroiłam jedną z
bułek na pół i zjedliśmy z
masłem, które cudownie rozpłynęło się na ciepłym wnętrzu bułeczki. Mniam!Moje
bułki wyszły średniej wielkości i myślę, że jest ona optymalna i porównywalna do wielkości
bułek kupowanych w sklepie. Jeżeli nie mamy talentu do równego dzielenia ciasta na części, można posłużyć się wagą kuchenną - każda z moich
bułek przed upieczeniem ważyła około 120g. Można też pokusić się o inne dodatki zamiast
płatków owsianych, wiem natomiast, że pieczenie takich domowych
bułek to wcale nie taka trudna czynność :)
Jeżeli posmarujemy je z wierzchu rozmąconym
białkiem, powinny po upieczeniu ładnie się błyszczeć, zależy to też od piekarnika, gdyż w moim np. grzejącym tylko od dołu,
bułki nie rumienią się z wierzchu na złoty kolor, mimo że są już upieczone.Można zrobić te
bułki z większą ilością
płatków owsianych (do 100g), są one jednak zdecydowanie cięższe i bardziej zbite w konsystencji.Jest to przepis, który uratuje nas w sytuacji, gdy zabraknie nam
pieczywa w domu, oprócz
drożdży wszystkie składniki na jego wykonanie mamy zazwyczaj w domu, a i
drożdże, choćby instant, ma w swojej kuchni "na wszelki wypadek" coraz więcej z nas.
Bułki pszenne z tego przepisu można śmiało upiec wieczorem i po ostudzeniu przechować w woreczku foliowym, a na drugi dzień na śniadanie będą nam także smakować.