Wykonanie
Składnikizakwas (z tego przepisu), 1 i 1/4 szklankiciepła
woda, 1 szklanka
mąka pszenna, 3 szklanki
mąka żytnia, 1 szklankasuche
drożdże, 1 i 1/4 łyżeczki
cukier, 1 łyżeczka
sól, 2 i 1/4 łyżeczkiSposób przygotowania1. Zakwas o temperaturze pokojowej, dokarmiony 12-24 godziny wcześniej połączyć w gładką masę z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie się kleiło dodać
mąkę. Ja dodałam około 2 łyżek. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5 minut, żeby odpoczęło. Wyrabiać przez kolejne 5. Przełożyć do miski. Zasypać
mąką. Przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 2 godziny. W połowie wyrastania odgazować ciasto czyli delikatnie je zarobić.2. Ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą delikatnie rozpłaszczyć, a następnie utworzyć sakiewkę, ściskając brzegi ciasta na górze. Czynność powtórzyć 2
razy. Końcówki dokładnie zlepić. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i obsypanej
mąką, spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do ponownego rozrostu.3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 240 stopni. Na dno wstawić żaroodporne naczynie z
wodą. Na bochenkach zrobić po 2 nacięcia
ostrym, ząbkowanym nożem. Włożyć do piekarnika na środkową półkę na 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 20 minut.pool cleaning services