ßßß Cookit - przepis na Chleb drożdżowy żytni - pełnoziarnisty z lnem

Chleb drożdżowy żytni - pełnoziarnisty z lnem

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na smaczny i bardzo zdrowy chleb.
Składniki:
500 g mąki żytniej - pełnoziarnistej
2-3 łyżki mąki pszennej
250 ml ciepłej wody
12 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki lnu
Składniki:
W szklance cieplej wody rozpuszczamy drożdże z cukrem, dolewamy do miski z mąką, lnem i solą, mieszamy wszystko i ugniatamy na jednolitą masę. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na mniej więcej jedną godzinę do niewielkiego wyrośnięcia (tak dzieje się z mąką żytnią). Następnie formujemy chlebek, zwilżamy lekko wodą, posypujemy mąką i wstawiamy do nagrzanego pieca na 35-40 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego.
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2013/10/chleb-drozdzowy-zytni-penoziarnisty.html