Wykonanie
Jakiś czas temu kupiłam książkę Julii
Child „Gotuj z Julią”.
Bagietki są pierwszym przepisem jaki z niej wypróbowałam. I nie zawiodłam się. Wyszły mięciutkie w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Pierwszy raz w
pieczywie wyszła mi taka pyszna skóra. Julia pisze, że z tego ciasta można upiec też
chleb,
bułki czy pizzę. Wypróbowałam pizzę z tego ciasta, ale mi nie smakowała (jak z Telepizzy).
Bagietki piecze się bez formy dlatego bardzo ważny jest sposób ich formowania (punkt 3). Ma on zapewnić ładny kształt i wyrastanie
bagietek w górę, a nie na boki. Przepis jest dość pracochłonny, ale naprawdę warto. Na pewno jeszcze nie raz je zrobię.Składnikisuche
drożdże, 1 łyżkaletnia
woda, 1/3 szklanki
cukier, szczypta
mąka pszenna, 3 i 1/2 szklanki
mąka żytnia, 1 łyżka
sól, 2 i 1/4 łyżeczkizimna
woda, 1 szklankaSposób przygotowania1. Julia radzi, żeby najpierw sprawdzić
drożdże. Nidy tego nie robiłam, ale może rzeczywiście warto. Trzeba po prostu wymierzać
drożdże z
cukrem i ciepłą
wodą (temperatura 37-40 stopni) i poczekać, aż trochę urosną.2. W dużej misce mieszać wszystkie składniki, aż powstanie gładka masa, która będzie ładnie odchodziła od ręki. Wyrabiać przez 5 minut, odstawić na 2, żeby ciasto odpoczęło. Czynność powtórzyć 2
razy. Miskę i ciasto obsypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Julia pisze, że powinno się jeszcze raz delikatnie wyrobić ciasto i znowu poczekać, aż urośnie. Ja ten punkt pominęłam.3. Ciasto podzielić na 2 lub 3 części. Ja podzieliłam na 3,
bagietki miały po około 30 cm długości. Każdą część rozwałkować na prostokąt, złożyć na pół wzdłuż dłuższego
boku, dokładnie zlepić boki. Czynność powróżyć. Teraz znowu złożyć ciasto na pół, tym razem wzdłuż krótszego
boku. Zlepić i rozwałkować. Ponownie złożyć na pół wzdłuż dłuższego
boku. Zlepić bardzo dokładnie boki, rolować tak aby powstał równej grubości wałek.4. Tak przygotowane
bagietki przełożyć na blaszkę (spojeniem do dołu) wyłożoną 2 warstwami folii aluminiowej i 1 warstwą papieru. Ja dodatkowo obsypałam papier
mąką.
Bagietki przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Następnie ponacinać je ukoście żyletką (użyłam noża), trzymając ją prawie poziomo.5. Piekarnik nagrzać do 230 stopni (funkcja góra-dół). Na dno wstawić naczynie z 1/2 szklanki
wody. Włożyć blaszkę z
bagietkami na środkową półkę, piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 205 stopni i piec kolejne 5-10 minut.
http://beautifulpictures.allsitetemplates.net/how-to-take-clenbuterol/