Wykonanie
Kuchnię jeszcze wypełnia ten cudny zapach, chociaż po
chlebie ślad wszelki zaginął ;)Mój pierwszy upieczony
chleb na zakwasie... Sama nie
mogę w to uwierzyć że się udało :DPrzepis znalazłam na blogu Wypieki z pasją . Jest pyszny. Chrupiąca skórka, miękki środek, idealny.Wykonanie tego
chleba nie wymaga wiele pracy. Główną rolę odgrywa tu bowiem czas wyrastania. Polecam :)Składniki:1/3 szkl. aktywnego zakwasu żytniego2/3 szkl. ciepłej
wody2 szkl
maki pszennej1/3 szkl.
mąki żytniej1/4 łyżeczki suchych
drożdży (opcjonalnie przy młodym zakwasie)1 i 1/3 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
cukruZakwas wymieszać z
wodą i
cukrem. Do miski wsypać
mąkę pszenną, żytnią
sól i
drożdże. Dodać
wodę z zakwasem i wyrabiać ok. 20 minut. Ciasto powinno być dość sztywne więc jeśli jest taka potrzeba dosypać kolejne 1/2 szkl.
mąki pszennej (ja tego nie robiłam ) do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski , rzykryć i odstawić na ok. 3 godziny do podwojenia swojej objętości.Po tym czasie uformowac kulę lub podłużny bochenek, umieścić w wysypanym
mąką koszu lub naoliwionej keksówce. (ja od razu położyłam na blachę wysypaną
mąką). Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na kolejne 1,5 godz.Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Chwilę przed włożeniem do niego
chleba umieścić naczynie wypełnione do 3/4
wodą.Bochenek naciąć i wsunąc do piekrnika. Pierwsze 11-12 minut piec w temp. 230 stopni a kolejne 30 minut w temp. 200 stopni.* Czas wyrastania
chleba zależy od siły zakwasu, dodatku
drożdży a także temperatury pomieszczenia w którym wyrasta. Nalezy uzbroić się w cierpliwość ;)Ciasto na
chleb jest wyrośnięte, kiedy
leko naciśnięte, powoli wraca do stanu pierwotnego.Smacznego :)