Wykonanie
SkładnikiZaczyn:
mąka pszenna, 65 gram
mąka żytnia, 5 gramletnia
woda, 50 mililitrówaktywny zakwas, 2 łyżkiCiasto właściwe:cały zaczyn
mąka pszenna, 360 gram
mąka żytnia, 20 gramletnia
woda, 250 mililitrów
sól, 1 łyżeczka
cukier, 1 łyżeczkasuche
drożdże, 3 gramySposób przygotowania1. Wszystkie składniki na zaczyn połączyć. Miskę zakryć szczelnie folią. Zostawić na 12-24 godziny.2. Z zaczynu i pozostałych składników zarobić gładkie ciasto. Wyrabiać przez 10 minut. Zostawić na 5 minut, żeby odpoczęło i wyrabiać kolejne 5 minut. Przełożyć do miski obsypanej
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 2 godziny lub do podwojenia objętości.3. Ciasto jeszcze raz delikatnie wyrobić. Rozpłaszczyć, a następnie boki ściągnąć do góry, tworząc sakiewkę. Czynność powtórzyć 2-3
razy. Bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia spojeniem do dołu. Przykryć ściereczką i zostawić na 20-30 minut do ponownego rozrostu.3. Piekarnik ustawić na funkcję góra-dół i rozgrzać do 220 stopni. Piec przez 40-45 minut.web host