Wykonanie
Chrupiący
chleb domowej roboty na śniadanie. Od dawno nam się marzyło upiec własny chlebek. W końcu znalazły się czas i chęci.
Składniki:1/2 kg
mąki pszennej1/2 kg
mąki pełnoziarnistej (u nas 3 zboża- pszenna żytnia i orkiszowa)2 łyżeczki
soli5 dag
drożdży700 ml ciepłej
wodyłyżeczka
cukruPrzygotowanie:
Drożdże trzeba rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem
cukru i zostawić je w spokoju na 10 min.W tym czasie przesiewamy
mąki przez sitko i dodajemy
sól. Dodajemy do
mąki rozpuszczone
drożdże i zagniatamy ciasto aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Przykrywamy ciasto wilgotną ściereczką i zostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na około 15 min. Po upływie tego czasu ciasto dzielimy na odpowiednie porcje (w zależności od wielkości i ilości foremek, my włożyliśmy bez dzielenia i wyszedł nam solidny bochen
chleba) i umieszczamy w blaszkach bądź na jednej blasze wcześniej wysmarowanej
olejem. Znowu odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na jakieś 35-40 min.Wyrośnięty chleb/
chlebki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy przez około 30-35 min.Był to nasz pierwszy domowy
chleb (przepis znaleźliśmy na
mące Lubelli i tylko nieznacznie zmodywikowaliśmy), następnym razem w
chlebie wylądują jakieś ziarenka. Ale nawet bez ziarenek jest to niezwykle smaczny
chleb i wszystkie sklepowe mogą się chować :)