Wykonanie
Już jakiś czas temu chciałam je zrobić, ale nigdzie nie mogłam dostać
mąki orkiszowej. W końcu udało mi się. Napis na opakowaniu głosił „Orkisz”. Nie przyszło mi do głowy, że będą to ziarna. Całe ziarna orkiszu. Jakież było moje zdziwienie po otworzeniu
torebki. Być może da się je przerobić na
mąkę używając blendera, ale nie próbowałam. Kupiłam gotową
mąkę orkiszową.
Bagietki wyszły pyszne, z bardzo chrupiącą skórką.Składniki
mąka pszenna, 1 szklanka
mąka orkiszowa, 1 i 1/2 szklanki
cukier, 1 łyżeczka
sól, 3/4 łyżeczki
drożdże suche, 7 gramciepła
woda, 1 szklankaSposób przygotowania1. W dużej misce połączyć wszystkie składniki w gładką masę. Wyrabiać przez 10-15 minut. Miskę i ciasto obsypać
mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować na prostokąt, złożyć na pół wzdłuż dłuższego
boku, zlepić boki. Czynność powtórzyć 2
razy. Zlepić bardzo dokładnie boki, rolować tak aby powstał równej grubości wałek.3. Tak przygotowane
bagietki przełożyć na blaszkę (spojeniem do dołu) wyłożoną 2 warstwami folii aluminiowej i 1 warstwą papieru.
Bagietki przykryć ściereczką i odstawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie ponacinać je ukoście
ostrym nożem.4. Piekarnik nagrzać do 230 stopni (funkcja góra-dół). Na dno wstawić naczynie z 1/2 szklanki
wody. Włożyć blaszkę z
bagietkami na środkową półkę, piec przez 15 minut. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 5-10 minut.voltaren pricing