Wykonanie
Składniki
mąka pszenna, 400 gram
mąka żytnia, 20 gramzakwas, 3 łyżki
drożdże, 4 gramyletnia
woda, 220 mililitrów
sól, 1 i 1/2 łyżeczki
cukier, 1 i 1/2 łyżeczkiSposób przygotowania1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć. Wyrabiać przez 10 minut. Zasypać
mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.2. Ciasto podzielić na 8 równych części. Aby bułeczki miały ładny kształt i rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placuszek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placuszek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy formować podłużne
bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego napuszenia (około pół godziny). Zrobić głębokie nacięcia na środku każdej bułeczki.3. Piec w piekarniku (funkcja góra-dół) rozgrzanym do 220 stopni przez 15-20 minut.