ßßß
Po Świętach przywieźliśmy z naszych rodzinnych domów mnóstwo paczek i paczuszek z wielkanocnymi przysmakami. Zapomnieliśmy jednak o jednym: o pieczywie! Zanim, więc rozłożyło mnie wstrętne choróbsko, zagniotłam ciasto i upiekłam szybki chlebek owsiany. Dziś cieszę się, że go zrobiłam i że nie muszę wychodzić do sklepu. Siedzę w szlafroku i ciepłych skarpetach i próbuję zmotywować swój organizm do walki z przeziębieniem...Składniki:250 g mąki pszennej2 łyżeczki suszonych drożdży220 ml mleka5 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych1/ łyżeczki cukru1 łyżeczka soliolej do wysmarowania foremkipłatki owsiane do wysypania foremkiMąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami oraz solą.Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego płatki owsiane i cukier.Do miski z mąką i drożdżami wlewamy ciepłe mleko z płatkami. Wszystkie składniki zagniatamy.Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośniecia (na ok. 30-40 min.)Foremkę smarujemy dokładnie olejem i wysypujemy płatki owsianymi.Przekładamy ciasto do foremki. Wygładzamy. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia (ok. 20 min.). Posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi.Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. c piekarniku przez ok. 35 min.Chlebek jest bardzo delikatny. Doskonale smakuje następnego dnia.A choć ten tydzień nie zaczął się dobrze, życzę Wam (i sobie), aby był dobry...Pozdrawiam ciepło,B.