Wykonanie
Po Świętach przywieźliśmy z naszych rodzinnych domów mnóstwo paczek i paczuszek z wielkanocnymi przysmakami. Zapomnieliśmy jednak o jednym: o
pieczywie! Zanim, więc rozłożyło mnie wstrętne choróbsko, zagniotłam ciasto i upiekłam szybki chlebek owsiany. Dziś cieszę się, że go zrobiłam i że nie muszę wychodzić do sklepu.
Siedzę w szlafroku i ciepłych skarpetach i próbuję zmotywować swój organizm do walki z przeziębieniem...Składniki:250 g
mąki pszennej2 łyżeczki
suszonych drożdży220 ml
mleka5 czubatych łyżek
płatków owsianych błyskawicznych1/ łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soliolej do wysmarowania foremki
płatki owsiane do wysypania foremki
Mąkę przesiewamy i mieszamy z
drożdżami oraz
solą.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego
płatki owsiane i
cukier.Do miski z
mąką i
drożdżami wlewamy ciepłe
mleko z
płatkami. Wszystkie składniki zagniatamy.Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośniecia (na ok. 30-40 min.)Foremkę smarujemy dokładnie
olejem i wysypujemy
płatki owsianymi.Przekładamy ciasto do foremki. Wygładzamy. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia (ok. 20 min.). Posypujemy z wierzchu
płatkami owsianymi.Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. c piekarniku przez ok. 35 min.Chlebek jest bardzo delikatny. Doskonale smakuje następnego dnia.A choć ten tydzień nie zaczął się dobrze, życzę Wam (i sobie), aby był dobry...Pozdrawiam ciepło,B.