ßßß Cookit - przepis na Chleb owsiany. Bardzo szybki.

Chleb owsiany. Bardzo szybki.

nazwa

Wykonanie

Po Świętach przywieźliśmy z naszych rodzinnych domów mnóstwo paczek i paczuszek z wielkanocnymi przysmakami. Zapomnieliśmy jednak o jednym: o pieczywie! Zanim, więc rozłożyło mnie wstrętne choróbsko, zagniotłam ciasto i upiekłam szybki chlebek owsiany. Dziś cieszę się, że go zrobiłam i że nie muszę wychodzić do sklepu. Siedzę w szlafroku i ciepłych skarpetach i próbuję zmotywować swój organizm do walki z przeziębieniem...
Składniki:
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki suszonych drożdży
220 ml mleka
5 czubatych łyżek płatków owsianych błyskawicznych
1/ łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
olej do wysmarowania foremki
płatki owsiane do wysypania foremki
Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami oraz solą.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego płatki owsiane i cukier.
Do miski z mąką i drożdżami wlewamy ciepłe mleko z płatkami. Wszystkie składniki zagniatamy.
Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do wyrośniecia (na ok. 30-40 min.)
Foremkę smarujemy dokładnie olejem i wysypujemy płatki owsianymi.
Przekładamy ciasto do foremki. Wygładzamy. Odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia (ok. 20 min.). Posypujemy z wierzchu płatkami owsianymi.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. c piekarniku przez ok. 35 min.
Chlebek jest bardzo delikatny. Doskonale smakuje następnego dnia.
A choć ten tydzień nie zaczął się dobrze, życzę Wam (i sobie), aby był dobry...
Pozdrawiam ciepło,
B.
Źródło:http://apetyty.blogspot.com/2012/04/chleb-owsiany-bardzo-szybki.html