ßßß
Przepis zapozyczylam z bloga arabeski http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/ - jest w nim jeszcze nie jeden przepis na pyszny chleb. Ten na pewno jest pyszny! A oto juz oryginalny przepis:Składniki:- ok. 40 dag mąki pszennej (użyłam chlebowej)- 1 szkl. mleka- 2 i 1/2 dag świeżych drożdży (zastąpiłam suszonymi - 7 g)- 1 czubata łyżeczka soli- 1/2 łyżeczki cukruDrożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka z cukrem , dodać odrobinę mąki i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.Resztę mąki przesiać , dodać pozostałe mleko , sól i rozczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszać (jeśli trzeba , dodać trochę więcej mąki lub mleka) , przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski , zostawić na 30- 45 minut pod przykryciem. Następnie znowu zagnieść i uformować podłużny bochenek. Przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wyrośnięty bochenek ponacinać w poprzek. Na blasze postawić dodatkowo filiżankę z wodą i wszystko razem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temperaturze 200 st.C.