Wykonanie
Przepis zapozyczylam z bloga arabeski http://arabeskawaniliowa.blogspot.com/ - jest w nim jeszcze nie jeden przepis na pyszny
chleb. Ten na pewno jest pyszny! A oto juz oryginalny przepis:Składniki:- ok. 40 dag
mąki pszennej (użyłam chlebowej)- 1 szkl.
mleka- 2 i 1/2 dag świeżych
drożdży (zastąpiłam suszonymi - 7 g)- 1 czubata łyżeczka
soli- 1/2 łyżeczki
cukruDrożdże rozpuścić w połowie szklanki
mleka z
cukrem , dodać odrobinę
mąki i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.Resztę
mąki przesiać , dodać pozostałe
mleko ,
sól i rozczyn
drożdżowy. Dokładnie wymieszać (jeśli trzeba , dodać trochę więcej
mąki lub
mleka) , przełożyć na blat i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do miski , zostawić na 30- 45 minut pod przykryciem. Następnie znowu zagnieść i uformować podłużny bochenek. Przełożyć na wyścieloną pergaminem blachę i zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Wyrośnięty bochenek ponacinać w poprzek. Na blasze postawić dodatkowo filiżankę z
wodą i wszystko razem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut w temperaturze 200 st.C.