ßßß Cookit - przepis na Obwarzanki - bajgle

Obwarzanki - bajgle

nazwa

Wykonanie

Domowe pieczywo wcale nie jest takie trudne do wykonania jak sądzicie. Dzisiaj robimy bajgle. Ja swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w nocy. Wyszły boskie! Część zrobiłam z czarnuszką a drugą cześć z makiem! Polecam!
SKŁADNIKI:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki wrocławskiej
- 250 ml ciepłego mleka
- 3 łyżki masła roztopionego
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- drożdże świeże 1/3 paczki
Robimy rozczyn:
W kubku mieszamy drożdże z ciepłym mlekiem i cukrem.
W misce w mące robimy dziurkę -wgłębienie. Wlewamy płyn, mieszamy z cześcią mąki. Odstawimy na 25 minut.
Zagniatamy ciasto :
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Energicznie zagniatamy ciasto, tak aby dostało się jak najwięcej powietrza do ciasto. Ciasto nie może być twarde ani "tępe". Ma być puszyste i miękkie. (wszystko będzie zależało od mąki, jak jest za twarde dodaj troszkę mleka).
Ciasto wyrabiamy co najmniej 30 minut. Nie skracamy tego czasu! Trenujemy mięśnie rąk ;-)
Odstawiamy na 50 minut.
Ciasto wyjmujemy na stolnicę. Rolujemy wałeczki o grubości 2-3 cm. Pleciemy w warkocze i splatamy w kółeczka. Włączamy piekarnik.
Bajgle układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy makiem lub czarnuszką. Czekamy 15 minut jak troszkę podrosną. Wstawiamy do pieca. Pieczemy na złoty kolor.
Gotowe!
Smacznego!
Źródło:http://smykwkuchni.blogspot.com/2015/05/bajgle.html