Wykonanie
Domowe
pieczywo wcale nie jest takie trudne do wykonania jak sądzicie. Dzisiaj robimy bajgle. Ja swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w nocy. Wyszły boskie! Część zrobiłam z
czarnuszką a drugą cześć z
makiem! Polecam!
SKŁADNIKI:- 500 g
mąki pszennej- 100 g
mąki wrocławskiej- 250 ml ciepłego
mleka- 3 łyżki
masła roztopionego- 2 łyżeczki
cukru-
sól-
drożdże świeże 1/3 paczkiRobimy rozczyn:W kubku mieszamy
drożdże z ciepłym
mlekiem i
cukrem.W misce w
mące robimy dziurkę -wgłębienie. Wlewamy płyn, mieszamy z cześcią
mąki. Odstawimy na 25 minut.Zagniatamy ciasto :Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Energicznie zagniatamy ciasto, tak aby dostało się jak najwięcej powietrza do ciasto. Ciasto nie może być twarde ani "tępe". Ma być puszyste i miękkie. (wszystko będzie zależało od
mąki, jak jest za twarde dodaj troszkę
mleka).Ciasto wyrabiamy co najmniej 30 minut. Nie skracamy tego czasu! Trenujemy mięśnie rąk ;-)Odstawiamy na 50 minut.Ciasto wyjmujemy na stolnicę. Rolujemy wałeczki o grubości 2-3 cm. Pleciemy w warkocze i splatamy w kółeczka. Włączamy piekarnik.Bajgle układamy na blaszce, smarujemy roztrzepanym
jajkiem. Posypujemy
makiem lub
czarnuszką. Czekamy 15 minut jak troszkę podrosną. Wstawiamy do pieca. Pieczemy na złoty kolor.Gotowe!
Smacznego!