Wykonanie
Dawno nie robiłem
chleba z automatu. Z kilku powodów, z których najważniejszy jest ten, że automat stał popsuty :) Odebrałem go (a właściwie to moja żona) z serwisu i postanowiłem przetestować. Powstał więc prosty zwykły, biały pszenny chlebek. Taki zupełnie najzwyklejszy, tak tylko żeby maszynę sprawdzić.30 g świeżych
drożdży300 ml letniego
mleka500 g
mąki pszennej (typ 550)1 łyżka
cukru1 łyżka
soli40 g miękkiego
masłaWrzucamy wszystko po kolei, ustawiamy standardowy program i gotowe. Swoją
drogą ciekawi mnie fakt kolejności wrzucanych składników. Bo co automat to producenci inną kolejność zalecają. Akurat u mnie w Tefalu bardzo ważne jest żeby najpierw szły składniki płynne,
potem suche. Z kolei gdzieś widziałem, że najpierw suche,
potem - na końcu -
woda. I każdy producent twierdzi, że kolejność jest ważna i żeby ją zachować. Wie ktoś jaka to jest różnica?