Wykonanie
Kiedy po domu rozchodzi się niesamowity zapach swojskiego
pieczywa, człowiek czuje się szczęśliwy i bezpieczny. To kolejny prosty przepis na wyjątkowo smaczny chlebuś, do którego wystarczy podać, popularne latem małosolne lub ulubiony
dżem.
Składniki
3 kopiaste szklanki
mąki pszennej uniwersalnej (prawie 0,5 kg)około 250 ml ciepłego
mleka2 spore łyzki
masła - około 100 g1 łyzeczka kopiasta
cukru1 łyżeczka z brzuszkiem
soli - około 6 g3-4 dag świeżych
drożdży lub około 6 g suszonychPrzygotowanie1.
Mąkę mieszam z
solą na sucho. Robię w
mące dołek, do którego wsypuję pokruszone
drożdże. Na
drożdże rozsypuję
cukier i polewam niewielką ilością
mleka. Czekam aż
drożdże zaczną pracować, co wyraźnie poznać po powiększającej się piance na zaczynie.
2. Topię
masło, unosząc rondel, żeby zbytnio się nie rozgrzało, lecz było ciepłe.3. Dolewam do składników resztę
mleka i łącze krótko zarabiając. Na koniec dodaję ciepłe
masło i wyrabiam około 3-4 minut. Ciasto powinno zrobić się aksamitne i wyraźnie odstawać od naczynia i ręki.
Ciasto drożdżowe, także z powodzeniem wyrobimy domowym robotem z grubszymi
łopatkami - i w tym przypadku można zauważyć, że po kilku minutach ciasto odchodzi od mieszadeł bez rozmazywania się na nich, przypominając właściwości plasteliny, choć od niej jest bardziej miekkie. Ciasto posypuję
mąką. Przykrywam czystą ściereczką lub talerzem i odstawiam na minimum godzinę (polecam zostawić ciasto na dłużej - wypieki są bez porównania lepsze).4. Foremkę do mojego ciasta wybrałam nieco małą (33cm x 12 cm). Lepiej, jak ciasto będzie miało mniejszy przekrój, gdyż wielkie kromki nie są zbyt wygodne, zwłaszcza, jak ciasto jest puszyste i miękkie. Posmarowałam formę resztkami
masła z rondla i wysypałam
mąką.5. Wyrośnięte ciasto krótko przerabiam i formuję wałek, pasujący do formy. Odstawiam na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte ciasto w formie, smaruję ciepłym
mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190-195 stopni C. na około 25 minut, grzałka góra, dół, poniżej środkowej półki.
Potem obniżam na 180 stopni i piekę około 20-25 minut. Sprawdzam patyczkiem, jak każde
ciasto drożdżowe - jeśli jest suchy bez śladów surowego ciasta - wyjmuję z piekarnika. Kiedy nieco przestygnie, jeszcze na ciepło uwalniam
chleb z formy i odwracam
spodem do góry, żeby odparowało.Smacznego!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika